Lukaşenko întâmpinat de Dodon la Chişinău. Veaceslav Negruţă: ”Brejnevii timpurilor noastre”

Cu toate că a jurat să apere democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale moldovenilor, preşedintele Dodon a declarat în cadrul întrevederii cu Aleksandr Lukaşenko că ar ”vrea să avem o dictatură” ca în Belarus.
Aleksandr Lukaşenko şi Igor Dodon
Aleksandr Lukaşenko şi Igor Dodon (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, se află în Republica Moldova într-o vizită de lucru la invitaţia lui Igor Dodon. Potrivit preşedintelui moldovean, majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova şi-ar dori să trăiască „ca în Belarus”.

”Ştim poziţia dură a Republicii Belarus în apărarea intereselor naţionale. Fiind partener strategic cu Federaţia Rusă, reuşeşte să păstreze, în acelaşi timp, relaţii de colaborare destul de „echilibrate” cu ţările occidentale, în primul rând, cu cele din Uniunea Europeană”, se arată într-o postare a şefului statului pe pagina sa de socializare.

Interacţionând activ pe arena internaţională, în special în cadrul ONU şi CSI, Dodon a ţinut să menţioneze că, graţie sprijinului amplu din partea Belarusului, Republica Moldova a depus cererea privind obţinerea statutului de stat-observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Constatând caracterul amical şi progresiv al relaţiilor dintre cele două state, Dodon a specificat că a pledat pentru organizarea, în anul curent, a unei noi întruniri a Comisiei Interguvernamentale pentru Colaborare Comercial-Economică.

Totodată, şeful statului a menţionat că a discutat cu Lukaşenko mai multe proiecte de amploare şi reciproc avantajoase, în special privind crearea unei întreprinderi mixte pentru depozitarea şi desfacerea pe piaţă a produselor petroliere de origine belarusă, precum şi întreprinderi pentru îmbutelierea vinului spumant şi a coniacului moldovenesc.

Expertul de la Transparency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţă constată că cei doi şefi de stat s-au lăsat ”duşi pe aripile dansului, cu fanfară şi-n tangou”, numindu-i în acelaşi timp ”brejnevii timpurilor noastre”.

De menţionat că în cadrul conferinţei de presă, Dodon s-a adresat preşedintelui Belarus, declarând: ”eu aş vrea să avem aşa o dictatură ca la dumneavoastră. În agricultură, în economie, în sfera socială. Şi credeţi-mă, majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova o vor”.

În context, Dumitru Alaiba, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Reforme i-a amintit lui Dodon jurământul pe care l-a depus la învestire: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe