Hong Kong-ul se umple din nou de umbrele galbene

Un protestatar pro-democraţie ţine o umbrelă galbenă în timpul unui miting pe 28 octombrie 2014
Un protestatar pro-democraţie ţine o umbrelă galbenă în timpul unui miting pe 28 octombrie 2014 (Benjamin Chasteen / Epoch Times)

Mii de protestatari pro-democraţie au revenit duminică pe străzile Hong Kong-ului, acesta fiind primul mare miting de la Revoluţia Umbrelelor - demonstraţiile care au zguduit centrul financiar global la sfârşitul anului trecut, relatează Reuters.

În jur de 2.000 de poliţişti i-au flancat pe cei aproximativ 12.000 de protestatari care au participat la un marş prin districtele financiare şi comerciale ale oraşului, încercând să evite o repetare a aşa-numitei campanii Occupy Central care a dus la blocarea centrului pentru mai bine de două luni jumătate.

Protestele de anul trecut au vizat organizarea unor alegeri democratice pentru noul lider din Hong Kong şi au fost provocate de atitudinea autorităţilor comuniste de la Beijing, devenind cele mai ample manifestaţii pro-democraţie de la represiunea din Piaţa Tiananmen.

Deşi organizatorii au reiterat ferm solicitările anterioare privind instaurarea unei democraţii depline în fosta colonie britanică, au insistat totuşi că marşul de duminică este unul paşnic, dând asigurări că nu vor încerca să ocupe din nou centrul Hong-Kong-ului.

"Vrem să-i fie clar Guvernului că ne dorim un sufragiu universal adevărat", a declarat Daisy Chan, unul dintre organizatori.

Pe străzile din Hong Kong au curs râuri de protestatari care purtau pancarte şi umbrele galbene - un simbol al campaniei de anul trecut, după ce manifestanţii le-au folosit pentru a se feri de atacurile cu gaz lacrimogen ale poliţiei.

Protestatarii cântau cu putere "vrem democraţie adevărată", în timp ce în zonă s-au strâns şi grupurile anti-democratice. Nu au fost însă probleme pentru că poliţia s-a ocupat la timp de potenţialii scandalagii.

"Vrem ca soarta noastră să fie controlată de noi, nu de unii oficiali guvernamentali de la Beijing sau de vreo păpuşă din Hong Kong. Este atât de simplu", a declarant un student.

China conduce Hong Kong-ul din 1997 sub formula "o ţară, două sisteme", model ce acordă fostei colonii britanice un grad sporit de autonomie, inclusiv dreptul la vot universal.

Liderul din Hong Kong urmează să fie ales prin vot liber în 2017, dar comuniştii chinezi vor ca pe lista cu potenţiali candidaţi să figureze persoane controlate de regimul comunist chinez, perspectivă extrem de criticată de locuitorii din Hong Kong care acuză faptul că astfel niciun candidat pro-democraţie nu va avea ocazia să participe la alegeri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.