Lupta pentru CSM continuă. Olesea Stamate: După evaluare, doar cei integri şi profesionişti vor rămâne în Consiliu

Olesea Stamate, ministrul Justiţiei din R. Moldova
Olesea Stamate, ministrul Justiţiei din R. Moldova (facebook.com/MJ)

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui mesaj expediat către toate instanţele din Republica Moldova, semnat de către preşedintele Curţii de Apel Bălţi, Alexandru Gheorghieş, cu privire la adresa, ora şi programul şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor programată pentru 25 octombrie.

Deşi agenda şi convocarea Adunării ţine de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în mesajului expediat, Alexandru Gheorghieş, care a fost ales în calitate de preşedinte al Adunării extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie, precizează că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM.

În context, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a menţionat că indiferent ce candidaţi vor fi propuşi pentru funcţia de membri ai CSM la aşa-zisa adunare din 25 octombrie, imaginea şi credibilitatea unui asemenea organism va fi compromisă din start întrucât nu va avea legitimitate.

„Exerciţiul de evaluare externă a judecătorilor va implica şi evaluarea membrilor CSM. Astfel, indiferent de cine vor fi membri CSM la momentul când vom începe evaluarea, fiţi siguri că ei vor fi evaluaţi şi doar cei care sunt cu adevărat integri şi profesionişti vor rămâne să facă parte din acest consiliu”, a subliniat Olesea Stamate.

La rândul său, preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă a ţinut să noteze că nu există temei legal pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor la 25 octombrie şi a îndemnat magistraţii să-şi îndeplinească în acea zi atribuţiile de serviciu.