Lupte dure în Partidul Comunist Chinez - fost vicepreşedinte, arestat

Zeng Qinghong martie 2006 în Beijing.
Zeng Qinghong martie 2006 în Beijing. (Andrew Wong / Getty Images)

Potrivit unei surse apropiate Comisiei Centrale pentru Inspecţia Disciplinei, biroul coordonator al campaniei ”anti-corupţie” lansate de Partidul Comunist Chinez (PCC), fostul vicepreşedinte al Chinei, Zeng Qinghong, a fost arestat, luni, iar acum este închis în oraşul Tianjin.

Epoch Times a anunţat, în mai, că Zeng se afla sub investigaţie şi sub ”control intern”, având restricţionate sever mişcările şi apariţiile media. Cenzura impusă asupra sa în media a putut fi observată când în publicaţiile oficiale din ultimele luni nu i-a mai fost menţionat numele. În plus, numele său a fost exclus din comunicatele sau de pe listele evenimentelor oficiale. Totuşi, mişcările lui Zeng au fost acoperite puţin în publicaţiile chineze oficiale.

Zeng, fost membru al organului de conducere al Partidul (Biroul Politic) atunci când se afla la vârful carierei, a fost o mare parte din cariera sa un apropiat de încredere al fostului lider chinez, Jiang Zemin, conducătorul PCC din 1989 până în 2002. Timp de doi ani după ce a trebuit să coboare, Jiang a mai fost şeful comitetului de Partid aflat la conducerea armatei. Iar legăturile dintre Jiang şi Zeng sunt vechi încă de pe vremurile petrecute de cei doi în Shanghai, în anii 1980.

Zeng Qinghong este cunoscut în general ca un om politic consumat, deţinând în trecut poziţii cheie în sectorul petrolier, la conducerea funcţiei care numea posturile birocratice din interiorul Partidului, şi la conducerea afacerilor din Hong Kong. Acesta este descris drept ”măcelarul” lui Jiang deoarece erau mereu pregătit cu o conspiraţie care să-i înlăture oponenţii politici. Caracteristica lui Zeng de a complota împotriva inamicilor săi l-a determinat pe preşedintele chinez, Xi Jingping, să-l neutralizeze, potrivit surselor din China, mai ales când manevrele lui Zeng erau menite să ameninţe poziţia lui Xi.

Dacă ţinem cont de secretomania notorie a PCC şi de conflictele permanente pentru putere în interiorul său, analiştii sunt obligaţi să se baze pe surse precum participanţii la întâlnirile de Partid, menţiunile în presa oficială, cât şi pe alţi indicatori, pentru a observa sănătatea politică a diferiţilor oficiali de elită sau a foştilor oficiali.

Ultima apariţie publică a lui Zeng a avut loc pe 14 mai, când s-a lăsat fotografiat cu oficialii Partidului din Shanghai şi cu unul din fii lui Jiang Zemin, Jiang Mianheng. Niciun canal media oficial nu a raportat apariţia acestuia, iar în celelalte ştiri aceasta a fost notată ca fiind o ”activitate privată”. De cealaltă parte, Zeng a fost exclus de lista celor care au trimis condoleanţe la moartea unui binecunoscut producător de film din Hong Kong, un semn care indică observatorilor politicii chinezi că poziţia politică a acestuia e în pericol.

Arestarea lui Zeng Qinghong, şi închiderea sa în Tianjin, potrivit sursei, indică faptul că investigaţia lansată asupra sa a progresat. Nu se ştie când se va face un anunţ public în privinţa lui Zeng, sau dacă se va face unul.

Xi Jinping este unul dintre noii lideri, care nu este responsabil direct pentru persecuţia lansată de Jiang Zemin împotriva practicii spirituale Falun Gong - persecuţie în cadrul căreia au fost ucise milioane de persoane, alte zeci de milioane fiind persecutate brutal în continuare. Astfel că atunci când Xi Jinping a ajuns în funcţia de secretar general, vechea gaşcă - numită colocvial "banda din Shanghai", formată din oameni pătaţi de aceste crime - s-a sesizat.

Potrivit surselor din interiorul PCC, gaşca lui Jiang a încercat să-l înlăture de la putere pe Xi Jinping deoarece nu dorea să fie ţinută responsabilă pentru crimele comise împotriva practicanţilor Falun Gong. Iar ca răspuns, Xi s-a văzut obligat să-i cureţe din jurul său pe oficialii loiali lui Jiang Zemin astfel încât să-şi poată asigura poziţia de conducere. Iar Zeng este cel mai nou cap căzut.