Măcelul de la Săpoca. Sindicaliştii: "Este inadmisibil ca o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice"

Spitalul Săpoca
Spitalul Săpoca (G4Media)

Patru persoane au fost ucise duminică noapte şi alte 9 rănite la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, de un pacient care le-a lovit cu stativul de perfuzii. Iar această nouă tragedie scoate din nou, în lumină, probleme sistemice. Astfel, Sindicatul Sanitas Săpoca acuză, într-o postare pe Facebook, lipsa de personal şi susţine că în weekend o asistentă, un instructor şi o infirmieră supraveghează 70 de pacienţi cu probleme psihice şi de natură penală.

"Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului şi memoriile către minister.

A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi. De asemeni, sporul de periculozitate de 75% pe care l-am avut ni s-a diminuat la 50%,motivând că nu sunt bani. Sindicatul a acţionat în instanţă spitalul, a sesizat ITM-ul pentru condiţiile precare în care lucrăm şi sperăm că cineva va lua decizii corecte pentru siguranţa noastră cât şi a pacienţilor. Dragi colegi. Ştiu, lupta noastră e dificilă dar vom continua indiferent câte piedici ni se vor pune. Fiţi calmi, uniţi şi împreună vom învinge!", a fost mesajul transmis de instituţie pe contul de Facebook.

Pe de altă parte, directorul spitalului susţine că în tura în care s-a petrecut tragedia au fost un medic şi 7 asistenţi, 3 infirmiere şi 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoşi. Managerul unităţii medicale a declarat că agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul şi a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Abia ultima victimă care a fost rănită a reuşit să alerteze personalul medical, susţine Realitatea.

De partea sa, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că şi-a trimis Corpul de Control la Săpoca.

"Am cerut o verificare amănunţită şi rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijenţă, vom acţiona în consecinţă", a declarat Sorina Pintea.