Macovei: Ambasadorul lui Putin insultă şi intimidează românii. A depăşit cu mult limitele diplomaţiei

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

"Condamn cu fermitate atitudinea ambasadorului Rusiei, Oleg Malginov, şi cer o reacţie publică imediată, tranşantă şi categorică a autorităţilor de la Bucureşti", a declarat revoltată Monica Macovei, subliniind că demnitarul rus insultă românii chiar din Bucureşti, astfel că lipsa de reacţie a preşedintelui, premierului şi a ministrului de Externe este "inacceptabilă".

Oleg Malginov s-a declarat extrem de nemulţumit de publicarea, iniţial pe Contributors apoi de către România liberă, a articolului "Ispita fascistă a tovarăşului Putin" semnat de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan.

"Agresivitatea verbală a ambasadorului Oleg Malginov a depăşit cu mult limitele diplomaţiei şi nu trebuie să rămână nesancţionată public. Ambasadorul Rusiei insultă doi intelectuali români, Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, pe care îi cataloghează drept "bădărani", şi dă indicaţii echipei redacţionale a ziarului România Liberă, criticând-o pentru că a preluat un articol de opinie scris de cei doi. "Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale", afirmă ameninţător ambasadorul lui Putin", a afirmat europarlamentarul Monica Macovei.

Fostul ministru al justiţiei afirma că prim-ministrul Victor Ponta şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, tac inacceptabil în timp ce cetăţenii români sunt "insultaţi şi intimidaţi de reprezentantul lui Vladimir Putin la Bucureşti". La fel de inacceptabil tace şi preşedintele Klaus Iohannis, "în timp ce românii pe care îi reprezintă îndură umilinţe din partea ambasadorului Rusiei".

Monica Macovei a evidenţiat că acelaşi ambasador care se arăta "foarte îngrijorat" de acţiunea procurorilor la rafinăria Petrotel-Lukoil şi voia ca ancheta să se facă "nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit (…) de interesele relaţiilor ruso-române".

"Insultarea unor români şi încercarea de intimidare a redacţiei unui ziar din România sunt "în interesul relaţiilor ruso-române"?", întreabă Monica Macovei.

În opinia europarlamentarului, preşedintele Iohannis, prim-ministrul Ponta şi ministrul Aurescu au obligaţia să răspundă. Oamenii lui Putin devin tot mai agresivi.

"Ambasadorului Malginov trebuie să i se spună, fără nicio ambiguitate, că au trecut vremurile când Rusia dicta la Bucureşti. Oleg Malginov trebuie să fie rechemat la Moscova şi să fie înlocuit de un "ambasador" care să ne respecte", a fostul concluzia la care a ajuns Monica Macovei.

Recomandăm şi Ambasadorul Federaţiei Ruse dă "lecţii" presei din România. Atac la Contributors şi România Liberă

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.