Macovei: Avem iar "marţea neagră" în Parlament. Caracatiţa PSD-ALDE aleargă la maratonul sufocării justiţiei

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE are un plan pregătit de mult pentru acapararea justiţiei şi a României, susţine deputatul european Monica Macovei, care s-a arătat indignată de modul în care evoluează situaţia în ţară.
Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Grupul infracţional organizat PSD-ALDE, ajutat de UDMR, a pregătit funia sugrumării justiţiei independente, a acuzat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei.

"Robert Cazanciuc spunea, după întâlnirea recentă cu Dragnea şi cu Iordache-Altă întrebare, că au discutat ca legile justiţiei să fie adoptate „fără grabă” şi „în acord cu Deciziile CCR”. „Fără grabă” înseamnă deja de pe o zi pe alta: ieri a fost discuţia în comisia Iordache, azi e dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor. Iar Dragnea va spune, ca de obicei, că nu are nicio legătură. Următorul act de trădare este modificarea Codurilor penale, prin care coaliţia PSD&ALDE vrea să transforme România într-un paradis al infractorilor. PSD-ALDE au un plan pregătit de mult pentru acapararea justiţiei şi a ţării. Acum a venit momentul datului în cap justiţiei", a declarat Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a remarcat că a devenit o urgenţă schimbarea modului prin care este numit preşedintele Înaltei Curţi, care judecă procesele cu politicieni.

"Din 2005, şeful instanţei supreme este numit la propunerea CSM de către preşedintele României. Acum, prin voinţa politicienilor cu probleme penale din PSD&ALDE&UDMR şi cu ajutorul Curţii Constituţionale, preşedintele este scos din circuitul numirilor. De ce vrea grupul infracţional organizat PSD&ALDE să schimbe o procedură care a funcţionat foarte bine ani de zile, dovadă fiind condamnări în dosare de corupţie cu politicieni şi moguli şi procese mai scurte?", a precizat Macovei.

Potrivit deputatului european, în procedura de numire a procurorilor şefi, PSD&ALDE au stabilit că preşedintele nu poate refuza decât o singură dată numirea unui procuror propus de ministrul Justiţiei, însemnând că a doua oară preşedintele este obligat să numească chiar şi persoana pe care iniţial a refuzat-o.

"Preşedintele devine astfel o marionetă. Până acum, preşedintele putea refuza motivat ori de câte ori avea argumente că o persoană nu este potrivită pentru funcţia de Procuror General. Mizează PSD&ALDE pe existenţa unor procurori care răspund comenzilor politice şi pe care doresc să-i propună la conducerea DNA, DIICOT şi a Parchetului General? Da! Este singurul motiv ca să limiteze rolul preşedintelui", a punctat Macovei.

În acelaşi timp, europarlamentarul susţine că CCR îşi schimbă practica fără vreo schimbare a faptelor.

"În 2005, CCR stabilea că „dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură dată, atribuţiile Preşedintelui României, prevăzute de art. 94 lit. c) coroborat cu art. 125 alin. (1) din Constituţie, ar fi golite de conţinut şi importanţă”. CCR susţine acum că scoaterea preşedintelui din procedura de numire a şefului Înaltei Curţi nu este o problemă de constituţionalitate", a menţionat Macovei.

Mai mult, fostul ministru susţine că Parlamentul, pe care mulţi îl hulesc, şi Curtea Constituţională au refuzat să sesizeze Comisia de la Veneţia în legătură cu modificarea legilor justiţiei, deşi este o cerinţă expresă în rapoartele MCV ale Comisiei Europene din ianuarie şi noiembrie 2017: "Rămâne de îndeplinit solicitarea cuprinsă în recomandare, conform căreia România ar trebui să ceară avizul Comisiei de la Veneţia".

"Şi, ca să fie clar cine împarte vina cu PSD&ALDE pentru că nu intrăm în Schengen, fostul deputat PSD Valer Dorneanu, acum preşedintele CCR a declarat în numele Curţii că nu mai doreşte să se întâlnească cu experţii Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. CCR trânteşte uşa în nas Comisiei Europene, într-un gest inexplicabil şi grav, probabil de mână cu PSD&ALDE. MCV este parte a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană şi toate instituţiile ţării sunt obligate să îl respecte şi să ajute la îndeplinirea angajamentelor asumate la aderare. Singura persoană care mai poate sesiza Comisia de la Veneţia este preşedintele Iohannis, care însă a dat semnale că nu o va face, motivând că nu ar fi suficient timp pentru un răspuns în termenul de 20 de zile pe care îl are la dispoziţie din momentul în care legile sosesc la promulgare. Avem iar „marţea neagră” în Parlament", a conchis Macovei.