Macovei: Cazanciuc să spună dacă a propus sau susţine schimbarea procedurii de numire a procurorilor şefi

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Orice modificare a actualei proceduri de numire a Procurorului general, procurorilor şefi de la DNA şi DIICOT, a adjuncţilor acestora şi a şefilor de secţii, încalcă Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi este o acţiune împotriva intereselor României, inclusiv acela de a intra în spaţiul Schengen, a avertizat marţi fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

"Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, tace nejustificat în legătură cu întâlnirea de la CSM, din data de 24 iulie 2015, la care au mai participat preşedintele CSM (Marius Tudose - n.r.) şi preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, anchetat penal. Informaţiile din presă, potrivit cărora la această întâlnire s-a discutat inclusiv despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcţii de conducere, sunt îngrijorătoare", a declarat Monica Macovei.

În acest context, fostul ministru al Justiţiei îi solicită lui Robert Cazanciuc să spună public dacă a propus sau dacă susţine schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcţii de conducere de la DNA, DIICOT şi Parchetul General. Mai mult, Macovei îi solicită acestuia să recitească condiţionalitatea nr.3 din domeniul anticorupţie din MCV în forma ei completă:

"Pe baza progreselor înregistrate până în prezent, continuarea realizării unor anchete profesionale şi imparţiale în cazul sesizărilor de corupţie la nivel înalt. Asigurarea stabilităţii legislative şi instituţionale a cadrului anticorupţie, în special prin menţinerea procedurii actuale de numire şi revocare a Procurorului General al României, a procurorului şef al DNA şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General".

Din acest punct de vedere, în opinia Monicăi Macovei, orice încercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu funcţii de conducere este o acţiune împotriva intereselor României, care va determina un alt raport negativ al Comisiei Europene şi îndepărtarea tot mai mult a României de spaţiul Schengen şi de imaginea unei ţări cu onoare, care îşi respectă angajamentele.

"Pentru români, o astfel de schimbare ar însemna eliminarea responsabilităţii individuale pentru numirile şi revocările procurorilor şefi DNA, DIICOT şi la Parchetul General, cu scopul de a opri anchetele şi judecăţile din dosarele de corupţie, spălare de bani şi crimă organizată", a subliniat Monica Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.