Macovei cere integrarea R. Moldova în UE: Într-un moment de criză este nevoie de un răspuns de criză (Video)

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală Epoch Times România.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, în cadrul discuţiilor din PE privind presiunile Federaţiei Ruse asupra ţărilor din Parteneriatul Estic, că singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană, argumentând că „suntem într-un moment de criză politică şi răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză”.

„În calitate de preşedinte al Comitetului de cooperare cu Republica Moldova aş vrea, în primul rând, să mă refer la Republica Moldova şi să spun că singura modalitate de a proteja Republica Moldova de agresiunea sovietică şi de agresiunea organizată şi planificată de Putin este să aducem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană, să aducem Moldova în Uniunea Europeană. Trebuie să putem găsi un mecanism special de integrare, un mecanism special prin care să integrăm Republica Moldova – discutăm, probabil, şi de Georgia şi Ucraina -, deci un mecanism special pentru a o integra în Uniunea Europeană cu tot felul de condiţionalităţi ca să-şi continue reformele pe care trebuie să le ducă până la capăt”, a precizat Monica Macovei.

În opinia europarlamentarului român, acum „suntem într-un moment de criză politică şi răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză”, iar singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană.

„În Republica Moldova, Rusia a procedat exact la fel ca şi în Georgia, încearcă şi rupe bucăţi din teritoriu. Dau exemplu referendumul ilegal din februarie 2014 din Găgăuzia, la fel Transnistria unde iarăşi astăzi se încearcă aprofundarea ruperii Transnistriei din Republica Moldova”, a adăugat aceasta.

Macovei a ţinut să reamintească ce spunea Putin în 2011 şi anume că cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost dispariţia Uniunii Sovietice.

„Repet: în 2011 Putin a declarat că cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost dispariţia Uniunii Sovietice şi că Rusia este Uniunea Sovietică. Deci astăzi vorbim de Uniunea Sovietică şi de Putin, ofiţer KGB, care încearcă să refacă Uniunea Sovietică prin sânge, teroare şi genocid”.