Macovei: E greu să crezi că Ponta nu a fost avertizat în legătură cu Alina Bica când a propus-o în funcţie

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a declarat joi seară, la Realitatea Tv, că se îndoieşte de faptul că premierul Victor Ponta, cel care a propus-o pe Alina Bica şefă la DIICOT, nu a fost avertizat cu privire la"integritatea totală" a acesteia, în contextul în care, în calitate de premier şi ministru interimar la Justiţie, ai acces la un anumit tip de informaţii.

"Nu i-aş spune că este o dispută sau un război între DNA şi DIICOT. DIICOT-ul se ocupă de luptă împotriva crimei organizate, inclusiv informatică, de luptă împotriva terorismului, iar DNA se ocupă de corupţie şi alte infracţiuni, asimilate, inclusiv abuzul în serviciu, comise de magistraţi. Deci, ceea ce face DNA e absolut firesc, e în competenţa DNA. Nu e primul magistrat, procuror sau judecător care este cercetat de DNA. Sigur că este o mare ştire pentru că doamna Bica este procuror-şef DIICOT. Pur si simplu, DNA-ul are o unitate care se ocupă de magistraţi, potrivit legii, care comit infracţiuni", a comentat Monica Macovei cel mai recent scandal care a zguduit spaţiul public romanesc - acuzarea Alinei Bica de abuz în serviciu într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu adus statului de 62 de milioane de euro.

Europarlamentarul consideră că Alina Bica ar fi trebuit să îşi dea demisia chiar din momentul în care a apărut în fotografii alături de preşedintele PMP, Elena Udrea, la Paris.

"Aş vrea să mă refer la acel episod cu fotografiile, de la Paris, unde, vă amintiţi, era filmată cu doamna Udrea şi aş vrea să spun clar: nu îmi imaginez cu niciun preţ că procurorii fac astfel din acest motiv, parcă mi-e teamă că iar auzim că din cauza asta a fost reţinută. Sunt acuzaţii, cel puţin, şi indicii de fapte penale, legate de instituiri. Chiar atunci când a fost surprinsă cu un politician, indiferent cu cine era surprinsă, e total interzis, trebuia să îşi dea demisia, nu poţi ca procuror-şef, direcţie care luptă împotriva terorismului şi a crimei organizate, să faci ieşiri particulare cu politicieni, nu poţi", a afirmat Monica Macovei.

În viziunea acesteia, Victor Ponta ar fi trebuit să ştie că Alina Bica, cea pe care a numit-o la conducerea DIICOT în mai 2013, nu se bucură de o integritate totală.

Trebuia verificată această persoană. Nu ştiu când s-au comis faptele, e bine că e aşa, că politicienii nu ştiu. Sigur că trebuiau verificate aceste lucruri. Uneori le afli, uneori ţi se spun, uneori nu. Însă, la nivel de prim-ministru, care e şi interimar la Justiţie, e greu să crezi că nu a avut acces la informaţii, şi că nu a fost avertizat că nu ar fi o persoană cu integritate totală, a precizat Monica Macovei.

De altfel, înainte să fie numită de Victor Ponta, în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Potrivit Mediafax, în presă a apărut atunci interceptarea unei convorbiri telefonice pe care Bica a purtat-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care aceasta se interesa de funcţia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

Macovei este de părere că Justiţia are o imagine foarte bună având în vedere numărul şi magnitudinea ultimelor arestări şi se poate observa că DNA lucrează în funcţie de probe, independent de evenimentele politice.