Macovei: E o veste bună retragerea Adinei Florea, a făcut mult rău. N-a fost niciodată un procuror independent

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat, într-un interviu la RFI, că retragerea Adinei Florea din procedura de numire la şefia Secţiei Speciale este o veste bună. În opinia sa, Florea a făcut „foarte mult rău” şi nu a fost niciodată un procuror independent, „nu avea ce căuta nici la şefia unei secţii şi nici deloc în sistem”.

”Este o veste bună [retragerea Adinei Florea – n.r.], dar oricum, nu cred că ar fi reuşit să câştige şefia. A stat destul, e sfârşit de an, vin alegeri în CSM, o să fie alt CSM, ca atare, cred că a făcut nişte socoteli şi în sensul că nu are şanse, dar astea sunt speculaţii.

S-a retras. A făcut destul rău, foarte mult rău, am avut mai multe mărturii de la judecători, de la procurori, că practic, secţia a fost politizată şi ea, doamna însăşi a fost politizată. Ne aducem aminte cum a spus la interviul dinaintea numirii că ea nu a fost niciodată un procuror independent.

O persoană care vrea să fie procuror-şef şi procuror în sine şi spune că nu a fost niciodată un procuror independent, adică i se şi pare normal să nu fie un procuror independent, atunci nu are ce căuta nici la şefia unei secţii şi nici deloc în sistem, după părerea mea”, a declarat Monica Macovei.

Întrebată care crede că ar trebui să fie acum următorul pas, fostul ministru al Justiţiei a răspuns:

„Ar trebui desfiinţată Secţia. Sigur că trebuie să existe un departament care să investigheze faptele magistraţilor şi nu e vorba numai de corupţie, e vorba de orice alt fel de fapte penale. Există o unitate la Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA), unitate care face anchete împotriva magistraţilor în special pe corupţie şi pe faptele asimilate corupţiei. Aceea ar putea să continue cum a făcut şi înainte. Sau se poate face alta, dar în niciun caz cu puterile pe care acum le avea şi le are Secţia Specială. [...] Reamintesc tuturor că Secţia Specială a fost înfiinţată prin lege, dar prin Ordonanţă de Urgenţă i s-au mărit atribuţiile şi de asemenea a fost subordonată ministrului Justiţiei”.

Reamintim că procurorul Adina Florea şi-a retras candidatura de la şefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), după ce validarea sa de către Consiliul Superior al Magistraturii a eşuat de şapte ori până acum. În luna iunie a acestui an, Adina Florea promovase concursul pentru funcţia de procuror şef al Secţiei Speciale, dar învestirea sa în funcţie nu a ajuns să se materializeze.

Până acum, şedinţele de plen care aveau pe ordinea de zi numirea controversatului procuror au fost fie boicotate de o parte din membri, ceea ce a dus la lipsa cvorumului şi implicit la amânare, fie s-a ajuns la egalitate de voturi.

Recent, noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va vota împotriva numirii Adinei Florea la şefia SIIJ în plenul CSM.

Reamintim că SIIJ este o entitate extrem de controversată, care este contestată inclusiv de instituţiile europene.

Detalii aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne