Macovei: E o veste bună retragerea Adinei Florea, a făcut mult rău. N-a fost niciodată un procuror independent

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat, într-un interviu la RFI, că retragerea Adinei Florea din procedura de numire la şefia Secţiei Speciale este o veste bună. În opinia sa, Florea a făcut „foarte mult rău” şi nu a fost niciodată un procuror independent, „nu avea ce căuta nici la şefia unei secţii şi nici deloc în sistem”.

”Este o veste bună [retragerea Adinei Florea – n.r.], dar oricum, nu cred că ar fi reuşit să câştige şefia. A stat destul, e sfârşit de an, vin alegeri în CSM, o să fie alt CSM, ca atare, cred că a făcut nişte socoteli şi în sensul că nu are şanse, dar astea sunt speculaţii.

S-a retras. A făcut destul rău, foarte mult rău, am avut mai multe mărturii de la judecători, de la procurori, că practic, secţia a fost politizată şi ea, doamna însăşi a fost politizată. Ne aducem aminte cum a spus la interviul dinaintea numirii că ea nu a fost niciodată un procuror independent.

O persoană care vrea să fie procuror-şef şi procuror în sine şi spune că nu a fost niciodată un procuror independent, adică i se şi pare normal să nu fie un procuror independent, atunci nu are ce căuta nici la şefia unei secţii şi nici deloc în sistem, după părerea mea”, a declarat Monica Macovei.

Întrebată care crede că ar trebui să fie acum următorul pas, fostul ministru al Justiţiei a răspuns:

„Ar trebui desfiinţată Secţia. Sigur că trebuie să existe un departament care să investigheze faptele magistraţilor şi nu e vorba numai de corupţie, e vorba de orice alt fel de fapte penale. Există o unitate la Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA), unitate care face anchete împotriva magistraţilor în special pe corupţie şi pe faptele asimilate corupţiei. Aceea ar putea să continue cum a făcut şi înainte. Sau se poate face alta, dar în niciun caz cu puterile pe care acum le avea şi le are Secţia Specială. [...] Reamintesc tuturor că Secţia Specială a fost înfiinţată prin lege, dar prin Ordonanţă de Urgenţă i s-au mărit atribuţiile şi de asemenea a fost subordonată ministrului Justiţiei”.

Reamintim că procurorul Adina Florea şi-a retras candidatura de la şefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), după ce validarea sa de către Consiliul Superior al Magistraturii a eşuat de şapte ori până acum. În luna iunie a acestui an, Adina Florea promovase concursul pentru funcţia de procuror şef al Secţiei Speciale, dar învestirea sa în funcţie nu a ajuns să se materializeze.

Până acum, şedinţele de plen care aveau pe ordinea de zi numirea controversatului procuror au fost fie boicotate de o parte din membri, ceea ce a dus la lipsa cvorumului şi implicit la amânare, fie s-a ajuns la egalitate de voturi.

Recent, noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va vota împotriva numirii Adinei Florea la şefia SIIJ în plenul CSM.

Reamintim că SIIJ este o entitate extrem de controversată, care este contestată inclusiv de instituţiile europene.

Detalii aici