Macovei: Guvernul Ponta a camuflat reprezentanţi ai patronatelor pe locurile destinate societăţii civile în CESE

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Ponta dă o lovitură şi societăţii civile - trimite la Comitetul Economic şi Social European (CESE) reprezentanţi ai patronatelor pe locurile destinate societăţii civile, fapt ce încalcă Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, a atras atenţia duminică, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei.

"Camuflarea unor reprezentanţi ai patronatelor în membri ai societăţii civile în CESE, prin încălcarea Tratatul de Funcţionare a UE, este o nouă şmecherie pe care o încearcă Guvernul Ponta. Prin scrisoarea din 31 iulie 2015, Guvernul Ponta a ales să trimită la Bruxelles, pe 2 din cele 5 locuri alocate societăţii civile din România:

(a) un lider de confederaţie patronală şi secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie a României - Mihai Ivaşcu şi (b) un general în rezervă, lider al Confederaţiei patronale UGIR-1903, om de afaceri şi "membru oficial al unei reţele de lobby înfiinţată şi finanţată de regimul autoritar din Azerbaidjan" – Marius Opran. Ei vor ocupa, dacă şmecheria Guvernului reuşeşte, 2 din cele 5 locuri alocate societăţii civile, deşi patronatele au, la rândul lor, 5 locuri alocate, iar sindicatele au destinate alte 5 locuri", a declarat fostul ministru al Justiţiei.

În opinia europarlamentarului efectul negativ al acestei manevre este că:

1. duce la supra-reprezentarea angajatorilor şi a intereselor de afaceri în detrimentul societăţii civile legitime din România

2. strică echilibrul votului în Comitet pentru următorii 5 ani

3. încalcă interesul legal al reprezentării corecte a categoriilor social-economice din ţară

4. încalcă echilibrul intereselor societăţii româneşti în această instituţie europeană

5. afectează integritatea morală a grupului societăţii civile din Comitetul Economic şi Social European.

"Din păcate, nici preşedintele Iohannis nu a cerut schimbarea listei Guvernului, care scoate ilegal două din posturile societăţii civile din CESE şi le dă patronatelor, deşi un număr mare de organizaţii ale societăţii civile i-a solicitat în scris intervenţia", a subliniat Monica Macovei.

Decizia la nivel european va fi luată în luna septembrie, la prima şedinţă a ambasadorilor care conduc reprezentanţele permanente din statele UE, astfel că fostul ministru al Justiţiei este de părere că încă se mai poate repara "şmecheria Guvernului Ponta şi ruşinea pe care o aduce românilor, încălcând Tratatul şi bătându-şi joc de societatea civilă din România."

Monica Macovei face apel la societatea civilă să îi scrie Guvernului, în particular ministrului Rovana Plumb care a avut un rol important "în aceste numiri ilegale şi proaste pentru ţara noastră".

" Haideţi să arătăm Guvernului că nu suntem masă de manevră, nu ne lăsăm păcăliţi şi vrem ca societatea civilă să fie egal şi corect reprezentată în Europa", a concluzionat europarlamentarul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.