Monica Macovei: Putin nu are respect pentru nimeni şi nimic. Are doar sete de putere

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Kremlinul trebuie să o elibereze imediat pe Nadia Savcenko, pilot militar şi membră a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a fost capturată de ruşi şi transferată ilegal în Federaţia Rusă, a cerut europarlamentarul Monica Macovei, în Sesiunea Plenară de la Strasbourg.

"Nadia Savcenko a fost pilot militar şi membră a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În iunie 2014, Nadia a fost capturată de ruşi şi transferată ilegal în Federaţia Rusă. Conform Convenţiei de la Geneva, ea este prizonier de război. Nadia nu poate fi anchetată penal, deoarece cazul ei ţine de legislaţia aplicabilă în caz de război, ius in bellum, şi trebuie anchetată de un tribunal independent, nu de ruşi.

Nadia Savcenko este în greva foamei de trei luni de zile, protestând împotriva arestării ei ilegale. Starea ei de sănătate este tot mai rea pe zi ce trece! Şi cerem să fie eliberată imediat! Cerem Rusiei să îi respecte imunitatea internaţională, fiind membră a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, şi cerem Rusiei să îşi respecte angajamentele internaţionale", a precizat în faţa plenului Monica Macovei.

Europarlamentarul s-a declarat însă conştient de faptul că Federaţia Rusia nu îşi va respecta angajamentele internaţionale, la fel cum nu le-a respectat nici când a fost vorba de conflictul din estul Ucrainei.

"Am văzut că Federaţia Rusă nu are respect pentru lege, am văzut cum a invadat estul Ucrainei. Putin nu are respect pentru lege, nu are respect pentru viaţă, nu are respect pentru nimeni şi pentru nimic. Are doar sete de putere şi vrea să devină a doua forţă mondială. Întreb: pentru ce mai are nevoie Putin de o victimă în colecţia celor deja ucişi, torturaţi, răpiţi, închişi?", a concluzionat Monica Macovei.

Discursul reflectă şi poziţia M10, noua formaţiune înfiinţată recent de fostul ministru al Justiţiei, cu privire la agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, ocuparea Crimeei, încălcarea drepturilor omului şi a angajamentelor internaţionale de către Rusia şi Vladimir Putin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe