Macovei solicită premierului Ponta să retragă proiectul privind Roşia Montana şi să dea explicaţii

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită primului-ministru Victor Ponta vineri, pe blogul personal, să retragă proiectul de lege din Parlament, să explice schimbarea de opinie cu privire la exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană şi să spună ce a negociat cu compania Roşia Montană Gold Corporation.

Macovei susţine că aceste lucruri sunt obligatorii, având în vedere interesul public tot mai larg şi numeroasele proteste care au avut loc în principalele oraşe ale ţării.

Europarlamentarul PDL afirma că înainte de a trimite Parlamentului o lege privind Roşia Montană, Ponta trebuie să obţină şi să facă publice cele 10 avize menţionate de Ministerul Justiţiei. Altfel, proiectul de lege este din start emis ilegal.

"Un politician responsabil nu poate arunca la gunoi opinia populaţiei şi nu se ascunde în spatele Parlamentului, acolo unde parlamentarii beneficiază de imunitate pentru opinii şi pentru vot: adică nu răspund pentru cum votează. Ponta nu este responsabil, pentru că este prim-ministru şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile acestei funcţii."

Macovei reaminteşte că în urmă cu doi ani, spunea că, înainte de a fi aprobată exploatarea de la Roşia Montană, trebuie făcute mai multe analize privind impactul acesteia în zonă.

Fostul ministru al justiţiei menţionează: "Reiau astăzi un singur aspect: a făcut Ponta o analiză a costurilor protejării sănătăţii şi a mediului dacă s-ar folosi cianurile? Sau în cazul unui posibil accident?

Şi reiau şi una din propunerile mele privind Roşia Montană: dacă chiar trebuie să exploatăm aurul de la Roşia Montană, să o facem spre beneficiul României, adică a fiecărui cetăţean român şi cu mijloace care nu pun în pericol sănătatea noastră şi a celor care vin după noi. Deci: fără cianuri şi statul român să fie cel care exploatează aurul de la Roşia Montană, iar cetăţenii să primească anual dividende din exploatarea aurului."

Guvernul României a decis la 27 august să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să fie promulgat.

Aprobarea proiectului a stârnit revoltă populaţiei în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, care de duminică trecută au ieşit în stradă ca să îşi exprime dezaprobarea faţă de acest lucru.

Manifestanţii susţin că s-au săturat de corupţia şi cinismul politicienilor care vând pe preţuri de nimic corporaţiilor străine resursele ţării şi se opun distrugerii mediului pentru câştiguri economice. Ei vor o Românie mai bună, mai curată, în care reprezentanţii populaţiei trebuie să ţină cont de necesităţile acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne