Macovei: Victor Ciorbea este Avocatul poporului sau Avocatul PSD şi al lui Ponta?

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a criticat dur alegerea senatorului liberal Victor Ciorbea, propus de PSD, în funcţia de Avocatul Poporului, fără consultare publică şi fără transparenţă, încălcând regulile democratice şi propriile promisiuni făcute Comisiei Europene în 2012. În opinia acesteia, alegerea lui Ciorbea echivalează cu o politizare a instituţiei şi face parte din încercările lui Victor Ponta de a acapara toate funcţiile pentru „a putea guverna abuziv fără să fie deranjat de nimeni”.

În şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului întrunită marţi în plen, Victor Ciorbea a fost votat în funcţia de Avocat al Poporului, pe o perioadă de cinci ani, cu 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". PNL, PDL şi PP-DD au părăsit sala refuzând să voteze.

„Victor Ponta l-a ales ca Avocat al poporului pe Victor Ciorbea, fără consultare publică şi fără transparenţă, încălcând regulile democratice şi propriile promisiuni făcute Comisiei Europene în 2012. Reamintesc că unul din cele 11 puncte, pe care Ponta şi-a luat angajamentul că le va respecta, este numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de un sprijin transpartinic al partidelor politice (cross-party support), printr-un proces de numire transparent şi obiectiv. Sprijin transpartinic nu înseamnă doar al partidelor aflate la putere – sau satelite ale acestora -, ci şi al partidelor din opoziţie, care au aflat de această numire odată cu opinia publică”, a declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul a amintit că Ciorbea a fost unul dintre cei care au atacat statului de drept în vara lui 2012.

„În plus, Victor Ciorbea este unul dintre cei care au atacat cu vehemenţă statul de drept în 2012 pe ecranele televiziunilor, devenind ulterior senator PNL. În acest context, numirea lui Victor Ciorbea, senator până în urmă cu câteva zile, în funcţia de Avocat al poporului echivalează cu politizarea instituţiei Avocatului poporului, ceea ce este interzis”, a subliniat aceasta.

Monica Macovei este de părere că premierul Victor Ponta încearcă să acapareze toate funcţiile pentru „a putea guverna abuziv fără să fie deranjat de nimeni”. Importanţa aceste instituţii este crucială pentru ca Avocatul Poporului este singura instituţie care poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă, simplă sau de urgenţă, a Guvernului.

„Reamintesc ca Avocatul poporului este singurul care poate contesta la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă ale Guvernului. Pregăteşte Ponta terenul pentru noi abuzuri şi încălcări ale Constituţiei?”, a întrebat Monica Macovei.

„Dacă Victor Ponta a decis, în dispreţul legii, să îşi mute biroul de prim-ministru la Ministerul Apărării, decredibilizând astfel şi armata, şi funcţia de prim-ministru, mai bine să facă pasul până la capăt şi să plece definitiv din fruntea Guvernului. A făcut prea mult rău României”, a adăugat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne