Macron ameninţă Londra cu un Brexit fără acord dacă Parlamentul britanic respinge acordul Theresei May

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Premierul Theresa May a ajuns la Bruxelles pentru a participa la un summit cu liderii UE şi a afirmat că speră ca ţara sa să iasă din UE cu un acord. Ea va încerca să convingă celelalte 27 de state membre UE să aprobe amânarea Brexitului după termenul de 29 martie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Marea Britanie va trebui să iasă din UE fără să încheie un acord în cazul în care, săptămâna viitoare, parlamentarii britanici vor respinge pentru a treia oară acordul de retragere.

“Trebuie să fim clari cu noi înşine, cu prietenii noştri britanici şi cu cetăţenii noştri. În primul rând, am negociat acordul de retragere timp de doi ani. Nu mai poate fi renegociat. În al doilea rând, în cazul în care acordul va fi din nou respins în Marea Britanie, ne vom îndrepta spre [un Brexit] fără acord. Toată lumea ştie acest lucru”, a precizat Macron.

UE pare să deţină toţi aşii la acest summit, la care premierul Theresa May va solicita prelungirea procesului de negociere a Brexitului.

Miercuri, May a susţinut un discurs în care a părut că exclude ieşirea Marii Britanii din bloc în 29 martie.

Astăzi la Bruxelles, ea va încerca să convingă liderii UE să accepte o amânare pe termen scurt a Brexitului.

Dar comentariile lui Macron sugerează că va fi dificil ca premierul britanic să îşi atingă obiectivul.

Ea va susţine un discurs scurt joi după amiază şi apoi va părăsi sala de şedinţă, iar ceilalţi 27 de lideri UE vor decide dacă îi vor onora cererea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe