Macron îl acuză pe Trump că plasează America pe o “cale a războiului” cu Iranul prin comentariile sale inflamatorii

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că afirmaţiile omologului său american Donald Trump despre protestele din Iran ar putea plasa America pe calea războiului cu Republica Islamică.

Folosind din nou Twitter, preşedintele american şi-a manifestat sprijinul pentru valul actual de proteste care au loc în Iran şi a criticat dur guvernul din Teheran.

Dar Macron a afirmat că este importantă menţinerea dialogului cu Iranul, avertizând că tonul adoptat de SUA, Israel şi Arabia Saudită în comentariile legate de Teheran este practic o cale către război.

“Linia oficială urmărită de SUA, Israel şi Arabia Saudită, care sunt aliaţii noştri în multe probleme, este aproape una care ne va conduce spre război”, a declarat preşedintele francez reporterilor.

Linia adoptată este o “strategie deliberată pentru unii”, a mai afirmat Macron, adăugând că Franţa doreşte să păstreze un oarecare echilibru.

“Altfel, ajungem să reconstruim o ‘axă a răului’”, a precizat Macron, referindu-se la un comentariu făcut de fostul preşedinte american George W. Bush, care a folosit această expresie la un moment dat pentru a descrie mai multe ţări, inclusiv Iran, Irak şi Coreea de Nord.

De asemenea, Macron a afirmat că va vizita Iranul doar dacă va avea loc o reîntoarcere la calm şi respectarea libertăţilor iranienilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, Trump a postat pe Twitter un mesaj de susţinere a protestelor aparent declanşate de problemele economice ale Iranului, proteste care s-au răspândit în multe oraşe majore sau mai mici.

Într-un tweet din acest weekend, Trump a avertizat că cetăţenii iranieni doresc o schimbare, adăugând că “regimurile opresive nu pot rezista la infinit”.

Trump a postat pe Twitter două clipuri din discursul pe care l-a susţinut în septembrie 2017 la Adunarea Generală a ONU, în care a atacat regimul iranian, pe care Washingtonul l-a descris ca fiind principalul său adversar în Orientul Mijlociu.

"Regimurile opresive nu pot rezista la infinit şi va veni ziua în care poporul iranian va avea de ales. Lumea observă”, a scris el pe Twitter, citând din acel discurs.

În plus, Trump a avertizat că “SUA monitorizează” situaţia şi a etichetat Teheranul ca fiind “brutal şi corupt”, după ce un judecător a avertizat că unii manifestanţi iranieni ar putea fi condamnaţi la moarte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe