Macron promite reprimarea protestelor "vestele galbene"

Protest violent al manifestanţilor “vestele galbene” în Paris, Franţa, 16 martie 2019
Protest violent al manifestanţilor “vestele galbene” în Paris, Franţa, 16 martie 2019 (AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că protestele manifestanţilor “vestele galbene” împotriva regimului globalist “se vor termina”, promiţând o altă abordare a demonstraţiilor viitoare.

Anunţul liderului globalist a fost făcut după ce acesta a fost criticat de politicieni din spectrul politic din cauza scenelor de violentă “apocaliptice” care au avut loc weekendul trecut în Paris, când o demonstraţie la care au participat aproximativ 10.000 de persoane a fost deturnată de un grup de 1.500 de persoane, descris de ministrul de interne Christophe Castaner ca fiind activişti “ultra-violenţi”.

“S-a terminat. Insist ca acest tip de scene să nu mai aibă loc din nou, în special pe acest bulevard”, a afirmat Macron, precizând că vor fi luate măsuri pentru reprimarea demonstraţiilor viitoare ale "vestelor galbene" – care au început la sfârşitul anului trecut în semn de protest împotriva creşterii taxei pe carburanţi şi de atunci s-au extins, având scopul de a se opune agendei guvernamentale mai ample de reforme neoliberale.

Anarhişti cu glugi negre au spart vitrine, au aruncat cu pietre asupra forţelor de ordine şi au jefuit şi incendiat automobile şi aproximativ 80 de magazine şi restaurante pe renumitul bulevard Champs-Elysees. De asemenea, unii manifestanţi violenţi au vandalizat Arcul de Triumf şi au provocat alte pagube.

Sâmbătă a fost marcat cel de-al 18-lea weekend de demonstraţii împotriva guvernului francez eurofil, care a fost criticat de grupuri de drepturile omului pentru tratamentul aplicat manifestanţilor paşnici. În plus, unele partide din opoziţie l-au acuzat pe Macron că a permis desfăşurarea scenelor “apocaliptice” din weekendul trecut pentru a obţine unele avantaje politice.

Laurent Wauquiez, liderul partidului de centru-dreapta Les Republicains (LR), l-a acuzat pe Macron că a permis ca situaţia violentă să “degenereze”.

Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Naţională (cunoscut înainte ca Frontul Naţional), a comentat: “În Paris, activişti cu glugi negre i-au înlocuit pe manifestanţii "vestele galbene". ‘Blocul negru’ distruge, incendiază şi exercită violenţă – toate acestea cu impunitate totală”.

Discutând duminică cu mass media locală, Le Pen a declarat că este de acord cu unii politicieni LR că infracţionalitatea haotică ar fi putut fi“concepută” de guvern “pe motivul că Macron consideră că atrocităţi [în Paris] îi vor permite să reprezinte ordinea şi astfel să crească în sondaje”. De asemenea, ea s-a întrebat de ce autorităţile permit unui grup de persoane violente de extremă stânga precum Antifa să zburde liber în Franţa.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a criticat de asemenea guvernul, întrebându-se cum este posibil să aibă loc violenţe la un astfel de nivel, iar colegul ei socialist Olivier Faure şi-a exprimat îngrijorarea că “strategia guvernului” este de a evita o dezbatere privind temerile sociale prin axarea pe probleme legate de securitate.

Luni, premierul francez Edouard Philippe a afirmat că, în viitor, protestele "vestelor galbene" vor fi interzise în anumite zone, dacă autorităţile “văd semne ale prezenţei grupurilor radicale şi ale intenţiei lor de a provoca pagube”.

Mai mult, Philippe a anunţat concedierea şefului poliţiei din Paris, Michel Delpuech, şi a recunoscut că poliţiştii au primit “instrucţiuni necorespunzătoare” în legătură cu modul în care ar fi trebuit să abordeze şi să gestioneze violenţele din weekend.