Macron se pregăteşte de un referendum împotriva "vestelor galbene"

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Jack Taylor / Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron aparent ia în considerare un referendum privind abordarea unor probleme semnificative ridicate de manifestanţii “vestele galbene”. Totuşi, unii critici avertizează că Macron “va trebui să plece” dacă pierde votul, potrivit Express.co.uk.

O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat publicaţiei Le Journal du Dimanche că liderul francez, în vârstă de 41 de ani, ia în considerare posibilitatea referendumului “ca o cale de ieşire din criza generată de mişcarea de protest a 'vestelor galbene'”.

Potrivit unor rapoarte, referendumul ar putea avea loc în 26 mai, în aceeaşi zi în care au loc alegerile pentru Parlamentul European, iar Biroul Electoral francez a contactat deja imprimerii şi furnizori de hârtie în cazul în care votul ar putea avea loc mai repede.

Printre altele, referendumul va întreba votanţii dacă doresc reducerea numărului parlamentarilor şi limitarea numărului mandatelor pentru a împiedica politicienii de carieră să se agaţe de putere, aceste măsuri fiind de fapt promisiuni de campanie ale lui Macron.

O solicitare principală a "vestelor galbene" este ca în cazul unor decizii politice cheie să aibă loc voturi populare.

Opozanţii politici ai lui Macron au avertizat împotriva organizării în grabă a unui referendum, susţinând că acesta ar diminua numai în mică măsură furia populară.

Europarlamentarul conservator Philippe Juvin a declarat pentru France Info: “În cazul în care Emmanuel Macron pierde acest referendum, va trebui să suporte consecinţele – va trebui să plece”.

Macron se comportă precum un “jucător de poker” prin lansarea unei întrebări la care el ştie că cetăţenii ţării nu vor putea spune NU, a adăugat Juvin: “El nu va organiza un referendum, ci un plebiscit”.

Alegerile europene, care vor avea loc în 23-26 mai, se conturează a fi o luptă majoră între liberali pro-europeni precum Macron şi eurosceptici naţionalişti precum Marie Le Pen, care doresc să provoace status quo-ul şi să îşi extindă puterea.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau, a folosit un ton mai prudent, afirmând că dezbaterea este “prematură” şi că este încă “mult prea devreme” pentru a se discuta despre un referendum.

Macron “nu exclude nimic, însă nu a luat încă o decizie”, a precizat Loiseau într-un interviu comun acordat duminică publicaţiei Le Figaro, postului de radio RTL şi postul de televiziune LCI.

Dacă se avansează cu referendumul, ar fi primul astfel de vot în Franţa în ultimii 14 ani.

Mişcarea de proteste a "vestelor galbene" a reprezentat până în prezent cea mai uimitoare provocare la adresa administraţiei de 20 de luni a preşedintelui Macron.

Criza l-a forţat pe Macron să crească salariul minim lunar cu 100 de euro şi să anuleze proiectul privind creşterea taxelor pentru pensionarii cu venituri reduse.

Protestele au izbucnit în 17 noiembrie 2018 ca răspuns la planurile lui Macron de a creşte taxa pe carburanţi şi costurile la combustibil, însă acestea s-au transformat în scurt timp într-o manifestare mai amplă a nemulţumirii cetăţenilor faţă de politicile economice liberale ale lui Macron şi a distanţării de populaţie. De altfel, Macron a fost numit preşedintele celor bogaţi.