Macron spune că NATO ar trebui să se concentreze pe terorism, nu pe Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat, joi, că observaţiile sale cum că NATO se confruntă cu „moartea cerebrală” au fost utile pentru membrii alianţei şi că nu îşi va cere scuze pentru remarcă.

Remarcile brutale lansate în spaţiul public înaintea summitu-lui din 4 decembrie care va avea loc în Marea Britanie au atras o reacţie puternică din partea membrilor europeni ai Alianţei, care cred că Europa are încă nevoie de alianţa militară transatlantică pentru apărare.

Însă liderul francez, care a vorbit alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu şi-a cerut scuze pentru observaţii, susţinând că acestea au fost necesare deoarece aliaţii au devenit prea concentraţi pe probleme bugetare, în loc să se concentreze pe problemele geopolitice.

"Întrebările pe care le-am pus sunt întrebări deschise, probleme pe care încă nu le-am rezolvat", a declarat Macron la o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO.

"Pacea în Europa, situaţia post-INF (Tratatul forţelor nucleare intermediare), relaţia cu Rusia, problema Turciei, întrebarea legată de cine este inamicul (Alianţei, nr.)? Aşa că spun: atâta timp cât aceste întrebări nu sunt rezolvate, să nu negociem cu privire la costuri şi împărţirea sarcinilor, una sau alta".

"Deci, poate avem nevoie de un apel la trezire. Mă bucur că a fost lansat şi mă bucur că toată lumea crede acum că ar trebui să ne gândim mai degrabă la obiectivele noastre strategice", a afirmat Macron.

„Aşa că nu îmi cer scuze pentru că am lămurit ambiguităţile”.

Stoltenberg a răspuns că, în perioade incerte, instituţiile multilaterale puternice precum NATO sunt esenţiale. "Nu este un secret că există diferenţe între aliaţi", a afirmat el. „Dar forţa NATO costă în faptul că, chiar dacă am mai avut acelaşi tip de diferenţe înainte, de fiecare dată am fost capabili să le depăşim”.

Macron, ale cărui afinităţi faţă de Rusia exprimate în ultimele luni au îngrijorat aliaţii din estul Europei, a afirmat că principala problemă a NATO ar trebui să fie identificarea duşmanului său comun, având în vedere că Uniunea Sovietică a căzut demult.

"Cine este duşmanul nostru comun?" Întrebă Macron. „Această întrebare merită a fi clarificată.”

"Inamicul nostru de astăzi este Rusia, aşa cum aud uneori? Este China? Este scopul alianţei atlantice să îi desemneze ca duşmani? Nu cred aşa", a spus Macron.

„Duşmanul nostru comun al alianţei este, se pare, terorismul, care a lovit toate ţările noastre”.

În observaţii voalate către ţările europene care au fost criticate pentru că nu au cheltuit suficient pentru securitate, lăsând povara financiară pe umerii SUA, Macron a adăugat: „Pur şi simplu proclamarea angajamentului pentru securitatea colectivă nu este suficientă. Trebuie demonstrată. O alianţă adevărată înseamnă acţiuni, decizii, nu cuvinte".