Madeleine Albright: Vladimir Putin este 'un bun tactician, dar un prost strateg'

Fostul secretar de stat al SUA, Madeleine  Albright. (arhivă).
Fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright. (arhivă). (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană (UE) a fost 'ştearsă şi ineficientă' în situaţia cu criza din Ucraina, a declarat fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Revoluţiei de Catifea din Cehoslovacia, informează postul de radio Vocea Americii, potrivit Unian.

Madeleine Albright a subliniat că aşteptările, conform cărora Europa va deveni parte a deciziei şi nu a problemei însăşi, au eşuat.

De asemenea, Albright a subliniat că eforturile SUA în acest domeniu nu au fost extrem de reuşite, inclusiv pentru că promovarea democraţiei a început să se asocieze cu un aspect militarizat al acesteia.

Fostul secretar de stat al SUA a subliniat că acţiunile preşedintelui rus, pe care l-a calificat drept 'bun tactician, dar prost strateg', au avut un efect exact contrar celui pe care îl aştepta Vladimir Putin. 'Prin acţiunile sale, Putin a unit Europa în loc să o dezbine', a subliniat Albright.

Încercând să anticipeze viitorii paşi tactici ai preşedintelui rus, Madeleine Albright a declarat: 'Desigur, el nu va intra în Europa cu o mare armată. El va încerca prin toate mijloacele să o 'hărţuiască', pentru a provoca haos şi a dezorienta'.

Opinia lui Madeleine Albright este împărtăşită de fostul ministru de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg. 'Putin este suficient de deştept pentru a nu declanşa un mare război, pentru a nu implica în el mulţi oameni. În aceasta constă acum arta politicii externe ruse', a subliniat fostul şef al diplomaţiei cehe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe