MAE, reacţie oficială: Declaraţiile lui Tudose nu au valenţe anti-maghiare

MAE a reacţionat la scurt timp după ce ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior în urma declaraţiilor făcute de premierul Mihai Tudose pe tema autonomiei aşa-zisului "Ţinut Secuiesc".
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Declaraţiile premierului Mihai Tudose nu au valenţe anti-maghiare ci punctează necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil, a reacţionat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Ministerul de Externe condus de Teodor Meleşcanu.

Ministerul de Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta şi face următoarele precizări:

"Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil.

Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală.

Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora.

MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene."

Reamintim că premierul Mihai Tudose a acuzat, la Realitatea TV, că subiectul autonomiei teritoriale a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" adus din nou în discuţie de partidele maghiare din România - UDMR, PCM şi PPMT - face parte dintr-un şir de "încercări de a băga băţul prin gard" care vor caracteriza anul 2018, anul centenarului Marii Uniri.

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este ca anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a afirmat Mihai Tudose.