MAE român: Declaraţiile premierului R. Moldova la adresa României sunt inacceptabile şi denigratoare

Bunăstarea cetăţenilor R. Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţiile publice ale lui Chicu care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin construirea unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice, afirmă MAE român.
Sigla Ministerului Afacerilor Externe
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român consideră complet inacceptabile declaraţiile denigratoare la adresa României postate pe o platformă de socializare, de către Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora.

„Declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial R. Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii R. Moldova într-un moment foarte dificil”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

MAE român evidenţiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligaţie pentru R. Moldova, ci şi garanţia prosperităţii pentru cetăţenii săi.

De asemenea, bunăstarea cetăţenilor R. Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice. Aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii R.Moldova.

MAE român a ţinut să sublinieze că aspectele menţionate au fost aduse, la cunoştinţa ambasadorului R. Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului de Externe Bogdan Aurescu care a mai avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău.

Europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan a afirmat vineri că „Guvernul Republicii Moldova a eşuat în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”, afirmaţii pe care premierul moldovean Ion Chicu le-a comentat pe pagina sa de Facebook menţionând că Mureşan ar fi un „ratat”, un „copil de mingi” supus unui „patronat”.