Magistraţii iau poziţie după declaraţiile lui Tăriceanu. CSM va sesiza Inspecţia Judiciară

Marius Tudose
Marius Tudose (Epoch Times România)

Consiliul Superior al Magistraturii va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu ultimele declaraţii ale preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declaraţii îndreptate împotriva şefei ÎCCJ, Livia Stanciu şi a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, precum şi în legătură cu dezbateri publice generate.

CSM va cere Inspecţiei Judiciare să dispună "verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor instituţionale ale unor reprezentanţi ai Senatului României, a afirmaţiilor publice de dată recentă ale domnului Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de Preşedinte al acestuia, precum şi a direcţiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis Epoch Times.

Totodată, membrii CSM îşi exprimă "profunda îngrijorare faţă de acţiunile concertate ale unor reprezentanţi ai Senatului României şi a unei părţi din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorităţii puterii judecătoreşti şi a sistemului judiciar în ansamblul său."

"Exploatarea instituţională şi mediatică a soluţiei definitive de achitare pronunţată de o instanţă judecătorească şi stigmatizarea publică a persoanei preşedintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziţiei şi rangului instituţional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, şi anume, acela al sesizării instituţiilor abilitate în legătură cu o situaţie sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetăţenilor în calitatea sistemului judiciar şi de forţare a limitelor constituţionale de putere.", se mai precizează în comunicat.

În opinia CSM, în acelaşi registru de cauze şi efecte se situează şi sugestia public afirmată de complicitate, în instrumentarea acestei cauze, între persoana preşedintelui ÎCCJ şi procurorul–şef al DNA, sugestie ce tinde "să explice şi să motiveze într-o logică periculoasă şi globalizatoare situaţii şi contexte privitoare la actul de justiţie din agenda actuală a puterii legislative şi a unor reprezentanţi de vârf ai vieţii politice româneşti."

Rreprezentanţii CSM mai precizează că sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile instituţionale şi publice ale reprezentanţilor puterii legislative, liderilor politici şi formatorilor de opinie, ale căror declaraţii depăşesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu dispoziţiile art. 97 din Legea nr. 303/2004, va sesiza Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii de verificări privind activitatea şi conduita procurorilor şi judecătorilor implicaţi în soluţionarea cauzei, mai adaugă magistraţii.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare survine ca reacţie la o serie de declaraţii ale lui Călin Popescu Tăriceanu îndreptate împotriva şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi şi a şefei Curţii Supreme, Livia Stanciu, pe care preşedintele Senatului le-a acuzat că au trimis, cu rea credinţă, o femeie nevinovată după gratii.

De altfel, Tăriceanu şi un grup de senatori liberali i-au cerut preşedintelui Iohannis, prin intermediul unei scrisori făcută publică pe toate canalele mass-media, înlăturarea din funcţie, prin demitere ori prin demisie, a celor doi magistraţi, figurii emblematice în lupta anticorupţie.

Femeia la care face referire Tăriceanu şi care a stat în arest preventiv şase luni, după care a fost achitată, prin decizie definitivă, de Curtea de Apel Bucureşti a fost acuzată de şantaj de şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne