Magistraţii şi executorii judecătoreşti implicaţi în spălarea miliardelor de dolari din Rusia, trimişi în instanţă

Dosarele a 14 judecători şi 2 executori judecătoreşti implicaţi în „laundromatul rusesc” au ajuns pe masa magistraţilor. Unii judecători susţin că implicarea lor în schemă s-a datorat presiunilor pe care le-au avut din partea superiorilor.
Justiţie independentă?..
Justiţie independentă?.. (crjm.org)

Procuratura Anticorupţie din R. Moldova anunţă că a expediat în instanţa de judecată cauzele penale de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, acuzaţi de implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova. Ei sunt învinuiţi de complicitate la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave.

Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea, prin sistemul bancar din Republica Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă.

Judecătorii şi executorii judecătoreşti au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în toamna anului 2016. Acţiunea a avut loc în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul spălării de bani şi s-a derulat cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a permis cercetarea penală, percheziţionarea şi reţinerea acestora. În prezent, inculpaţilor le sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, arest la domiciliu şi liberarea provizorie sub control judiciar.

Pe numele a două persoane - un judecător şi un executor judecătoresc, au fost emise mandate de arestare, fiind anunţaţi în urmărire internaţională deoarece s-ar fi ascuns de organul de urmărire penală. În cazul unui fost magistrat urmărirea penală urmează a fi încetată şi cauza penală clasată în legătură cu decesul acestuia.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani.

Notabil este faptul că despre implicarea mai multor magistraţi moldoveni în "Laundromatul rusesc" se ştia încă din 2014, iar autorităţile au pornit cauza penală împotriva acestora abia în toamna anului 2016.

Atât nota informativă a Curţii Supreme de Justiţie trimisă şefului CNA, Viorel Chetraru, cât şi investigaţiile jurnalistice care scoteau la iveală detaliile „Laundromatului rusesc” încă din anul 2014 nu au fost suficiente pentru ca autorităţile de urmărire penală să demareze unele acţiuni în privinţa magistraţilor implicaţi. Din contră, câţiva dintre judecătorii bănuiţi de facilitarea spălării de bani au fost chiar promovaţi de către CSM în instanţele superioare. Totodată, unii judecători puşi sub învinuire de către procurori au declarat că implicarea lor în schemă s-a datorat presiunilor pe care le-au avut din partea superiorilor.