Maia Sandu: Actuala guvernare compromite reforma justiţiei şi încearcă să subordoneze şi mai mult justiţia intereselor politice

În timp ce moldovenii aşteaptă o reformă adevărată a justiţiei, socialiştii fac o reformă "marca Plahotniuc" ca să poată să-şi supună cât mai mulţi judecători, a subliniat Maia Sandu.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (unpaspentru.md)

Actuala guvernare de la Chişinău compromite reforma justiţiei în totalitate şi nu doar o compromite, dar prin măsurile pe care le propune încearcă să subordoneze şi mai mult justiţia intereselor politice. Declaraţia aparţine preşedintei Partidului Acţiune şi Solidaritatea (PAS), Maia Sandu, care a punctat că „propunerile Guvernului lui Dodon, aşa cum apar în concept şi în proiectul de lege făcute publice de curând, prezintă o deviere majoră de la reforma justiţiei promovată de noi”.

În context, politiciana a ţinut să specifice că evaluarea extraordinară, externă şi veritabilă a judecătorilor se înlocuieşte cu o evaluate internă prin mecanisme deja existente, care şi-au demonstrat ineficienţa în condiţiile actuale, evaluarea procurorilor fiind în general exclusă. Mai mult decât atât, a adăugat Sandu, mecanismul de evaluare propus va permite subordonarea judiciarului de către politic.

„Amintim că noi am promovat evaluarea externă şi extraordinară a judecătorilor şi procurorilor ca singura modalitate de curăţare a sistemului de justiţie. Judecătorii şi procurorii trebuiau să fie evaluaţi pe partea legată de profesionalism şi pe integritate de către persoane independente, integre şi în majoritate din afara ţării.

Actuala guvernare abandonează ideea unei evaluări extraordinare şi propune o evaluare simplă a judecătorilor. Evaluarea o vor face tot oamenii din sistem, iar mecanismul propus nu se deosebeşte prea mult de cel prevăzut în actuala lege nr 154 din 2012. Doar că în 8 ani de zile, noi ne-am convins că mecanismele interne de evaluare nu ne-au ajutat să scăpăm de judecătorii corupţi din sistem”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

La fel de grav este, în opinia preşedintei PAS, faptul că mecanismul propus poate fi folosit împotriva judecătorilor care nu îndeplinesc comenzi politice. Totodată, aceasta a menţionat că se propune ca evaluare să fie făcută de către un Colegiu subordonat CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) creat pe baza a două Colegii existente, cel pentru evaluarea performanţelor şi cel pentru cariera şi selecţia judecătorilor.

„Prin Comisia Juridică a Parlamentului, politicul se va implica în desemnarea membrilor controlaţi în acest Colegiu care va fi responsabil atât de evaluarea cât şi de cariera judecătorilor. Temerea noastră majoră este că prin acest mecanism Dodon va elimina din sistem judecătorii care nu îi fac jocurile”, a adăugat Sandu.

De asemenea, nu există nicio cerinţă în raport cu integritatea oamenilor care vor fi desemnaţi să facă evaluarea, aceasta fiind o cerinţă explicită a Comisiei de la Veneţia, iar magistraţii vor fi evaluaţi, după cum se arată în proiect, „după intima convingere a membrilor acestui Colegiu, adică le oferim membrilor Colegiului drepturi discreţionare să evalueze judecătorii la ochi”, a comentat preşedintele PAS.

În afară de aceasta, nici în concept, nici în proiectul de lege nu se spune nimic despre evaluarea procurorilor, a menţionat Sandu, precizând că „să faci reforma justiţiei fără a face ordine în Procuratură este un lucru bizar şi nu putem să ne aşteptăm la rezultate conform acestor propuneri”.

În timp ce cetăţenii aşteaptă o reformă adevărată a justiţiei, socialiştii fac o reformă „marca Plahotniuc” ca să poată să-şi supună cât mai mulţi judecători, a subliniat Maia Sandu, adăugând în acest context, că PAS va comunica Consiliului Europei şi altor parteneri de dezvoltare opinia despre aşa-zisa reformă promovată de actualul Guvern de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe