Maia Sandu: Banii de la FMI ar putea ajunge în buzunarele politicienilor din Moldova

Vizita Fondului Monetar Internaţional la Chişinău a devenit prilej de dezbateri între liderul PAS Maia Sandu şi prim-ministrul Pavel Filip. În timp ce opoziţia consideră că banii oferiţi de FMI ar spori corupţia în Moldova, premierul acuză de „iresponsabilitate.”
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Pe 15 iulie, delegaţia Fondului Monetar Internaţional îşi încheie vizita la Chişinău. După discuţii şi întrevederi cu liderii politici din Moldova, actuala delegaţie va hotărî dacă un nou acord cu Republica Moldova este fezabil.

Dacă vizita FMI, pe o parte, a întărit speranţele guvernanţilor că finanţarea externă a ţării ar putea fi reluată, pe cealaltă parte a stârnit unele reacţii din partea opoziţiei politice în frunte cu Maia Sandu.

Astfel, în ajunul zilei când FMI trebuie să-şi încheie misiunea în Moldova, liderul mişcării PAS a publicat o scrisoare deschisă prin care solicită Fondului Monetar Internaţional să nu încheie niciun acord cu Guvernul Republicii Moldova, pentru că, potrivit acesteia: „dacă FMI acordă împrumut aceloraşi autorităţi, riscul major este că banii vor fi furaţi din nou. Aceşti bani nu vor ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de ei, ci vor ajunge iarăşi în buzunarele demnitarilor corupţi.”

Mai mult decât atât, Maia Sandu precizează că înainte de finalizarea acordului de împrumut, FMI trebuie să facă paşi concreţi pentru a se asigura că banii nu vor fi delapidaţi de politicienii corupţi. În acest sens, liderul PAS solicită îndeplinirea a cel puţin două lucruri: asigurarea transparenţei procesului prin publicarea documentelor referitoare la procesul de negocieri şi responsabilizarea autorităţilor prin “desemnarea unei terţe părţi în calitate de administrator care să supravegheze distribuirea fiecărui ban împrumutat şi să informeze adecvat publicul larg.”

Liderul mişcării PAS şi-a justificat mesajul menţionând că “împrumutul FMI trebuie să ajute cetăţenii, nu politicienii de la putere.”

Mesajul lansat de Maia Sandu misiunii FMI nu a rămas neobservat de autorităţile de la guvernare. La scurt timp premierul Pavel Filip a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care clasifică poziţia Maiei Sandu drept una iresponsabilă şi cinică faţă de cetăţenii Republicii Moldova. “Apreciez că astfel de gesturi politicianiste nu fac decât să încerce să blocheze relansarea economică a ţării, lucru care ar fi în detrimentul Repubicii Moldova şi al cetăţenilor ei”, a afirmat Filip.

Potrivit premierului, vizita FMI-ului la Chişinău vizează interesul national, iar lipsa unui acord cu FMI ar însemna şi lipsa altor finanţări străine, lucru care ar putea duce la un blocaj economic extrem de periculos, inclusiv la o criză socială profundă.

“Da, dle prim-ministru, ţara are nevoie de bani, dar banii trebuie să ajungă la oameni, nu în conturile politicienilor lacomi de avere. Cum asiguraţi acest lucru?” a fost ultima replică din partea liderului PAS, Maia Sandu adresată premierului.

Atât partenerii externi ai Republicii Moldova cât şi autorităţile de la Chişinău au declarat în repetate rânduri că un nou acord cu FMI este crucial pentru reluarea suportului financiar acordat de către Uniunea Europeană, mai ales în contextul unui deficit bugetar al ţării de circa 4 miliarde lei. Totodată, unii experţi sunt sceptici în privinţa semnării unui nou accord cu FMI. Acest lucru se datorează faptului că guvernul actual nu a reuşit o implementare mai aprofundată a reformelor. În special reformele din sectorul financiar-bancar, după delapidarea miliardelor din sistemul bancar, au fost de o natură cosmetică, mai susţin experţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe