Maia Sandu: Blocul ACUM nu va face compromisuri cu cei care vor vota pentru scoaterea statului din captivitate

Membrii Blocului ACUM îşi propun trecerea de la un sistem foarte corupt la unul corect, ceea ce este destul de complicat de realizat, mai ales că este o tranziţie care sperie mai multă lume, dar altă soluţie nu există, a menţionat Maia Sandu.
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Blocul Acum şi Partidul Socialiştilor urmează să se întâlnească joi, 25 aprilie, pentru a se aşeza la masa de discuţii pentru crearea grupului de lucru ACUM-PSRM în vederea discutării pachetului de dezoligarhizare. Co-preşedinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a specificat că nu au primit încă niciun răspuns, decât cele câteva de pe reţelele de socializare.

Totodată, Sandu a ţinut să concretizeze că termenul de 25 aprilie era fixat pentru activitatea grupului de lucru. „Noi ne-am propus ca până pe 25 aprilie să se încerce să se discute în acest grup de lucru şi să se vadă dacă se poate ajunge la o anumită înţelegere. Credem că trebuie să facem absolut totul, asumându-ne şi nişte riscuri ca să putem să eliberăm cetăţenii de sub povara acestui regim, care este foarte mare”, a declarat preşedinta PAS în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult decât atât, Maia Sandu a reiterat că se ştie deja că din partea socialiştilor nu există voinţă politică şi nici curaj pentru a vota împreună cu Blocul ACUM măcar legea de modificare a sistemului electoral, pentru a se trece înapoi la sistemul proporţional de vot, mai ales pentru cazul în care ar putea avea loc alegeri anticipate.

Politiciana a mai specificat că activitatea actuală a Patidului Socialiştilor nu este decât „un joc la public” pentru ca mai târziu Plahotniuc şi holdingul lui să folosească „în defavoarea noastră” încercările Blocului ACUM de a discuta cu socialiştii şi schimba sistemul electoral, mai ales că există foarte multă manipulare şi dezinformare, chiar şi atunci când nu sunt discuţii.

Fiind întrebată dacă Blocul ACUM ar putea face un compromis pentru a-i ierta pe cei care i-ar susţine cu voturi în vederea scoaterii statului din captivitate, chiar dacă au comis greşeli pentru care ar putea ajunge la puşcărie, Maia Sandu a punctat că „asemenea compromosuri nu se oferă, pentru că dacă se oferă, se repetă exerciţiul alianţelor precedente pentru că exact asta s-a întâmplat atunci”.

În context, liderul PAS a adăugat că atunci când vorbeşte despre eliberarea statului din captivitate, Blocul ACUM nu se referă la schimbarea stăpânilor instituţiilor de stat, ci la demiterea persoanelor apropiale lui Vlad Plahotniuc din funcţiile de procuror, şef SIS, etc., pentru că sunt oameni compromişi şi subordonaţi Partidului Democrat.

În acelaşi timp, membrii Blocului ACUM îşi doresc ca angajarea noilor conducători în fruntea instituţiilor de stat să se facă printr-un proces transparent, prin concurs transmis online cu suficient timp pentru toţi cei care vor să aplice, cu scrutinizarea tuturor aplicaţiilor. „Vorbim despre cu totul alt proces, deoarece construcţia statului asta înseamnă”.

„Este probabil destul de complicat de realizat pentru că ceea ce ne propunem noi este tranziţie de la un sistem foarte corupt la unul corect şi este o tranziţie care sperie mai multă lume, este adevărat, dar nu există altă soluţie. Eu nu zic că caracatiţa se demontează într-o zi.

Un dosar penal împotriva lui Vlad Plahotniuc cred că se face în luni de zile, dacă nu există deja informaţii care s-au colectat. Eu cred că sunt. Mi-au zis oamenii că există dovezi şi probe care sunt salvate de anumiţi procurori şi care aşteaptă momentul potrivit”, a menţionat Sandu, adăugând că lucrurile pe care şi le propune Blocul ACUM ar însemna un cutremur major pentru întregul sistem oligarhic din Republica Moldova.

Totodată, făcând referire la finanţarea externă a R. Moldova, Maia Sandu a subliniat că aceasta nu sa va materializa dacă nu se întâmplă nimic rapid, mai ales că în toamnă expiră programul cu Fondul Monetar Internaţional, iar primele două tranşe din acest program au fost întarziate şi nu există nicio premisă prin care PD sau PSRM ar putea să reia această finanţare. „Dacă expiră programul cu FMI, atunci nu se pot dezbursa şi celelalte resurse din partea Uniunii Europene. Avem un buget care este nerealist”, a conchis Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe