Maia Sandu către procurorii din R. Moldova: „Nu aşteptaţi demisia lui Harunjen, scăpaţi de frica iraţională şi apucaţi-vă de lucru!”

Premierul R. Moldova a dat asigurări tuturor procurorilor că dacă vor aplica independent legea şi nu vor executa indicaţiile ilegale ale lui Harunjen şi Beţişor, ţara va fi de partea lor. Conducerea procuraturii însă va răspunde pentru abuzurile comise.
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

Premierul Maia Sandu a cerut tuturor procurorilor din Republica Moldova să nu stea ascunşi prin birouri până se va schimba conducerea Procuraturii Generale dar să devină independenţi aşa cum spune legea, să înceapă a lucra doar în interes naţional care în ultima perioadă a fost afectat foarte puternic. „Începeţi să vă comportaţi ca nişte procurori adevăraţi!”

„Conducerea se va schimba cu siguranţă. Mai mult decât atât, Eduard Harunjen va răspunde în faţa legii pentru inacţiunile sale şi pentru abuzurile comise care au făcut ca miliarde şi miliarde de lei să fie furate de la stat, de la cetăţenii R. Moldova. Ceea ce se întâmplă este foarte grav şi urgent. Spun foarte clar: Astăzi în R. Moldova nu există procuratură. Ea există dar în realitate nu lucrează”, a declarat prim-ministrul vineri, 5 iulie, în cadrul unui briefing de presă.

Şefa cabinetului de miniştri de la Chişinău a atenţionat că cei 660 de procurori ar putea să pună în aplicare legea imediat, însă cu toate acestea furtul miliardului dar şi alte dosare de rezonanţă bat pasul pe loc.

„Nu e un secret pentru nimeni cine, cum şi când a prejudiciat statul, a pus în pericol securitatea ţării noastre, a furat de la cetăţeni. Dumneavoastră aveţi aceste informaţii şi eu le am. În fiecare zi primesc informaţii despre scheme de corupţie şi abuzuri. Aceste informaţii sunt secrete şi noi am început procesul de desecretizare”, a adăugat aceasta precizând că ţine de responsabilitatea procurorilor ca statul să nu fie furat în continuare.

Premierul a ţinut să atenţioneze că fiecare zi în care procurorii stau cuminţi şi tăcuţi prin birouri este o zi în care hoţii şi criminalii ascund banii şi proprietăţile furate de la cetăţeni şi de la stat căutând căi de salvare.

„Aceste zile sunt pe responsabilitatea voastră. Sunteţi 660 de procurori şi vreau să cred că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi diferiţi de Harunjen şi de cei care au stat pe margine când ţara era dusă în prăpastie. E şi ţara voastră, aici vor creşte copiii voştri, aici sunt părinţii voştri. Lor le place să fie furaţi şi nimeni să nu-i apere? Vouă vă place să ştiţi că familiile voastre au fost furate şi nimeni nu le-a protejat?

Aţi văzut în conferinţa de presă de ieri cât de penibil arătau Harunjen şi Beţişor încercând să demonstreze că îşi îndeplinesc misiunea. Ziceau că investighează furtul miliardului şi că în curând se va ajunge la finalitate. Fals. Au avut suficient timp să demonstreze că îşi îndeplinesc obligaţiunile de serviciu, însă au eşuat lamentabil”, a notat premierul menţionând că guvernul nu are dreptul să pornească şi să instrumenteze dosare penale.

„Voi însă puteţi investiga toate aceste cazuri şi ne puteţi prezenta informaţia despre făptaşi, să-i diferiţi justiţiei, dar şi să ne explicaţi de ce frauda bancară şi multe alte acţiuni criminale nu au fost investigate până acum. Aceasta este datoria voastră. Şi nu doar datoria dar şi obligaţia. Obligaţia legală şi morală. Nu aveţi foarte mult timp. Fiecare zi în care voi nu faceţi nimic este o zi pierdută pentru ţară, pentru cetăţeni”, a mai notat prim-ministrul.

În concluzie, Maia Sandu a dat asigurări tuturor procurorilor că dacă vor aplica legea şi nu vor executa indicaţiile ilegale ale lui Harunjen şi Beţişor devenind independenţi, ţara va fi de partea lor. „Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să fiţi procurori. Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să aplicaţi legea protejând cetăţenii şi statul. Noi toţi vă cerem să scăpaţi de o frică iraţională. Să acţionaţi hotărât în raport cu cei care pun în pericol R. Moldova. Doar aşa vă veţi merita numele de procuror.”