Maia Sandu: Desemnarea socialistului Vladimir Ţurcan în fruntea CCM ştirbeşte şi mai mult încrederea în instituţie

Nu se poate permite ca procesul de dezoligarhizare a R. Moldova să se sfârşească cu preluarea controlului asupra CCM de către o altă forţă politică, susţine premierul, în contextul numirii fostului deputat socialist preşedinte al CCM.
Maia Sandu, prim-ministrul RM
Maia Sandu, prim-ministrul RM (facebook.com / Maia Sandu)

Fostul deputat socialist Vladimir Ţurcan a fost ales luni, 19 august, preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM).

În context, premierul Maia Sandu a declarat că desemnarea unui exponent al Partidului Socialiştilor în fruntea CCM este un lucru grav care ştirbeşte şi mai mult încrederea în unica instituţie de jurisdicţie constituţională din ţară.

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine şi-a dat votul. În situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acţionăm în consecinţă”, scrie prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a atenţionat că nu se poate permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârşească cu preluarea controlului asupra unei instituţii-cheie de către o altă forţă politică, indiferent care ar fi aceasta.

Activistul civic Valeriu Paşa a ţinut să sublinieze că la primul test mai serios ce ţine de numirile judecătorilor şi preşedintelui Curţii Constituţionale, Igor Dodon a trădat principiile agreate. „Mai merită oare de încercat să se meargă cu el la marile bătălii - Procuratura Generală şi CSM?”

Preşedintele Curţii Constituţionale se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătoarea Liuba Şova.