Maia Sandu: Justiţia lui Plahotniuc - grijulie faţă de puşcăriabilul Ilan Şor

Ilan Şor este condus în izolatorul CNA
Ilan Şor este condus în izolatorul CNA (jurnal.md)

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu susţine că după ce guvernarea de la Chişinău a făcut mare zarvă din ”condamnarea” la câţiva ani de puşcărie a lui Ilan Şor, dosarul acestuia nici măcar nu a ajuns la Curtea de Apel. Motivul oficial al tărăgănării ar fi că sentinţa se traduce pentru a fi pe înţelesul lui Şor.

”Câtă grijă manifestă justiţia lui Plahotniuc faţă de partenerii săi, în timp ce alţi oameni mor în bătaie prin comisariate. Această tărăgănare înseamnă că până la alegeri nu va exista niciun fel de sentinţă definitivă de condamnare, iar puşcăriabilul Ilan Şor va avea dreptul să candideze în viitorul parlament”, comentează liderul PAS pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, Maia Sandu notează că acest fapt ar fi o dovadă clară că, în loc să-i pedepsească pe cei implicaţi în furtul miliardului, guvernarea moldoveană îi face deputaţi. ”Cu oameni ca Şor, lui Plahotniuc îi va fi extrem de uşor să-şi croiască o majoritate parlamentară asemenea celei pe care o are în prezent. Anume pentru aceasta Plahotniuc şi Dodon au introdus sistemul mixt...”

Menţionăm că sentinţa în dosarul lui Ilan Şor, condamnat la şapte ani şi şase luni închisoare pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari a fost pronunţată pe 21 iunie 2017. Decizia instanţei fiind redactată o lună mai târziu. Cu toate acestea, dosarul fostului preşedinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii încă nu a ajuns la Curtea de Apel Chişinău deoarece nu a fost finalizată traducerea sentinţei în rusă. Traducerea a fost solicitată de Ilan Şor care nu ar cunoaşte bine limba română.