Maia Sandu: Moldovenii au dreptul să revină acasă, indiferent de starea de sănătate, situaţia financiară sau vârstă

Moldova trebuie să fie o casă sigură pentru toţi cetăţenii săi, în condiţiile unei crize. Nimeni nu trebuie neglijat sau uitat, iar cei mai vulnerabili au nevoie acum de grijă şi empatie, afirmă liderul PAS.
Maia Sandu, preşedinte a PAS
Maia Sandu, preşedinte a PAS (parlament.md)

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu informează că autorităţile de la Chişinău şi-au anulat decizia ilegală de a interzice revenirea acasă a celor din diaspora care nu au poliţă de asigurare medicală. „Nici nu se putea altfel – dreptul de a se întoarce în ţară este un drept fundamental care nu poate fi îngrădit nici măcar pe perioada stării de urgenţă.”

„Orice om are dreptul să revină acasă, indiferent de starea de sănătate, situaţia financiară sau vârstă. Astăzi, mai mult decât oricând, Moldova trebuie să fie o casă sigură pentru toţi cetăţenii săi, în condiţiile unei crize majore care ne afectează pe toţi.

Nimeni nu trebuie neglijat sau uitat, iar cei mai vulnerabili au nevoie acum de grija şi empatia noastră, a tuturor”, scrie fostul prim-ministru pe pagina sa de Facebook.

Conform deciziei adoptate de autorităţile moldovene, în loc de achitarea preţului primei de asigurare medicală înainte de cumpărarea biletului de avion, cetăţenii din diaspora vor trebui să semneze o declaraţie pe propria răspundere prin care se angajează să achite preţul poliţei de asigurare medicală după ce ajung în Republica Moldova.

Astfel, Maia Sandu menţionează că PAS îşi va retrage sesizarea depusă la Curtea de Apel Chişinău privind anularea deciziei Comisiei Situaţii Excepţionale.

„Vom insista în continuare ca drepturile tuturor cetăţenilor noştri să fie protejate. Autorităţile au datoria să asigure implementarea cu bună credinţă a procedurilor de repatriere aprobate recent, să autorizeze zboruri suficiente pentru ca toţi cei care nu pot rămâne în ţara de reşedinţă să poată ajunge acasă şi să asigure monitorizarea respectării carantinei de către persoanele revenite în Republica Moldova”, a concluzionat liderul PAS.