Maia Sandu: Nu renunţăm la denunţul împotriva lui Plahotniuc, puterea în stat este uzurpată

Invitarea la procuratură pe denunţul împotriva lui Plahotniuc cu avertizarea de răspundere penală pentru declaraţii calomnioase ar fi o intimidare de a renunţa la învinuiri, afirmă preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.
Maia Sandu depune denunţului penal împotriva lui Vlad Plahotniuc
Maia Sandu depune denunţului penal împotriva lui Vlad Plahotniuc (facebook.com/Maia Sandu)

Procuratura Generală a Republicii Moldova anunţă că preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu a fost invitată joi în legătură cu denunţul depus împotriva preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc însă aceasta nu a dorit să ofere detalii suplimentare procurorilor privind fapta denunţată, optând pentru o nouă audiere în cursul zilei de vineri.

După ieşirea de la Procuratură, Maia Sandu a declarat că oamenii legii au avertizat-o de răspundere penală pe care o poartă în cazul depunerii unui denunţ fals dar şi i-au atribuit calitatea de martor în cadrul unui proces penal intentat urmând ca vineri să fie audiată în această calitate procesuală. Consideră că acţiunile procurorilor au avut loc în speranţa că se va renunţa la denunţ, totodată având tentă de intimidare şi spectacol precizând că în cazul denunţului depus împotriva lui Igor Dodon a primit doar un răspuns formal fără invitaţie la procuratură.

”Nu renunţăm la denunţ pentru că noi chiar credem că este un caz de uzurpare a puterii, este un caz de capturare a statului. Noi am invocat faptele care au fost prezentate în spaţiul public de mai mulţi oameni, iar acum este de datoria procuraturii să verifice aceste lucruri şi dacă ele se confirmă să meargă mai departe în instanţă de judecată.

Potrivit unui comunicat, invitarea la audieri a liderului PAS ar fi fost o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în scopul bunei desfăşurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale dar şi pentru aducerea la cunoştinţa denunţătorului a prevederilor legale potrivit cărora: „persoanei care face denunţ sau plângere i se explică răspunderea pe care o poartă în caz dacă denunţul sau plângerea este intenţionat calomnios/oasă, fapt care se consemnează in procesul-verbal sau, după caz, în conţinutul denunţului sau al plângerii şi se confirmă prin semnătura persoanei care a făcut denunţul sau plângerea”.

Amintim că pe 21 septembrie a.c. PAS a depus un denunţ la Procuratura Generală prin care au cerut tragerea la răspundere penală a cetăţeanului Plahotniuc Vladimir pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare a puterii în stat invocând motivul că potrivit prevederilor constituţionale ale ţării suveranitatea aparţine poporului şi nicio persoană, grup de persoane, sau partid politic nu pot folosi puterea în scopuri proprii aşa cum se întâmplă în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe