Maia Sandu: Pentru curăţarea sistemului judecătoresc şi al procurorilor va fi înfiinţat biroul de politici anticorupţie şi reforma justiţiei

Pachetul de legi de dezoligarhizare a R. Moldova prevede şi schimbarea capilor de la procuratură, Curtea Supremă de Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii care se fac responsabili de încălcările din sectorul justiţiei, afirmă premierul.
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Prim-ministrul Maia Sandu a anunţat luni, 17 iunie, că pentru demascarea abuzurilor fostului regim, pedepsirea celor vinovaţi şi eliberarea instituţiilor de corupţie va crea pe lângă cabinetul pemierului R. Moldova un birou de politici anticorupţie şi reforma justiţiei cu participarea experţilor locali şi internaţionali, inclusiv a celor români, care au stat la baza reformelor în justiţie şi crearea instituţiilor anticorupţie în România.

„Suntem determinaţi să investigăm abuzurile comise de regimul Plahotniuc şi să solicităm aplicarea pedepselor meritate în faţa unor judecători independenţi. Pentru aceasta însă avem nevoie de probe. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră deţin astfel de probe însă, pe bună dreptate nu aveţi încredere în procurori. Nici eu astăzi nu am încredere în procuratură care încă este controlată de Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

Prim-ministrul a reiterat că asigurarea unei independenţe veritabile a procurorilor este prioritatea noii guvernări însă până va fi asigurată independenţa procurorilor „vă îndemn să aveţi încredere în noi. Să aveţi încredere în mine”.

„Ne dorim foarte mult să curăţăm sistemul judecătoresc şi cel al procurorilor dar asta nu se poate întâmpla peste noapte pentru că noi respectăm legea şi o vom respecta, aşa că unele decizii pe care le consideraţi abuzive trebuie să ştim că sunt reminiscenţe ale regimului precedent”, a adăugat aceasta precizând că în pachetul de legi de dezoligarhizare a statului se prevede şi schimbarea şefilor instituţiilor, în special în procuratură, la Curtea Supremă de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii pentru că acestea sunt organele care trebuie să facă ordine în sector.

În context, Prim-ministrul a mai informat că în această săptămână va expedia o scrisoare către compania Kroll şi va solicita o copie a raportului Kroll 2 pentru a afla mai multe detalii despre investigarea furtului miliardului, despre cei implicaţi şi cel mai important despre destinaţiile în care au ajuns banii delapidaţi din sistemul bancar moldovenesc.

„Vom anunţa în scurt timp un număr de telefon de încredere ca toate persoanele care deţin probe despre crimele comise de Plahotniuc şi apropiaţii lui, influenţele exercitate de aceştia, demiterile pentru simplul fapt că oamenii nu au vrut să meargă la o manifestaţie organizată de PD sau invers au ieşit la un protest împotriva regimului Plahotniuc, să ni le prezinte”, a conchis Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe