Maia Sandu se adresează UE: Democraţia din Moldova este în pericol dacă alegerile nu vor fi libere şi corecte

Guvernarea RM are caracteristicele unui regim autoritar – suprimă presa independentă, hărţuieşte societatea civilă şi opoziţia, ameninţă oamenii de afaceri şi funcţionarii publici care nu se supun PD-ului, afirmă liderul PAS.
Maia Sandu, preşedinta formaţiunii politice PAS din R. Moldova
Maia Sandu, preşedinta formaţiunii politice PAS din R. Moldova (facebook.com/pas)

Preşedintele PAS, Maia Sandu, a transmis recent o scrisoare instituţiilor europene, în care atenţionează asupra riscului fraudării alegerilor şi deteriorării ireversibile a democraţiei din Republica Moldova solicitând sprijinul UE pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte.

Maia Sandu menţionează că situaţia din R. Moldova s-a deteriorat brusc, după ce Partidul Democrat, care a obţinut doar 15% la ultimele alegeri parlamentare, a încropit, prin corupţie şi şantaj, o majoritate parlamentară şi a capturat toate instituţiile statului. Puterea actuală având toate caracteristice unui regim autoritar – suprimă presa independentă, hărţuieşte societatea civilă şi activiştii opoziţiei, ameninţă oamenii de afaceri şi funcţionarii publici care nu se supun Partidului Democrat.

”Deoarece are un sprijin popular slab, regimul actual a schimbat sistemul electoral, în ciuda recomandărilor organizaţiilor internaţionale, cu un singur scop – de a rămâne la putere împotriva voinţei poporului. În aceste condiţii, este evident că alegerile viitoare nu vor fi nici libere, nici corecte şi nu vor respecta principiile democratice europene”, se mai arată în scrisoare.

O problemă fundamentală remarcată de către liderul PAS ar mai fi finanţarea netransparentă şi ilegală a partidelor politice.” Partidele aflate la putere – Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor – au încălcat în mod repetat normele legale cu privire la finanţarea partidelor, în timp ce instituţiile responsabile au muşamalizat aceste abuzuri.”

Maia Sandu mai informează oficialii UE că prin controlul exercitat asupra instituţiilor publice şi a întreprinderilor de stat, Partidul Democrat a colectat milioane de euro în numerar pentru a-şi finanţa activităţile. În prezent, o persoană poate aduce saci de bani la un partid politic, făcând imposibilă urmărirea originii acestor fonduri. În plus, potrivit rapoartelor financiare ale partidelor, majoritatea donatorilor partidului de la putere lucrează în instituţii publice şi donează mai mulţi bani decât câştigă.

În acelaşi timp, autorităţile R. Moldova încearcă să facă imposibilă supravieţuirea partidelor politice pe bază de contribuţii legale şi transparente, de exemplu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Maia Sandu a decis să solicite ajutorul UE, deoarece instituţiile publice din Moldova refuză să ia în consideraţie cerinţele PAS de a opri abuzurile. Mai mult, Guvernul de la Chişinău ar face totul pentru a împiedica implicarea în politică a oamenilor oneşti. ”Avem nevoie de sprijinul UE pentru a determina autorităţile să adopte măsuri de îmbunătăţire a situaţiei existente, printre care: să fie permise donaţii la partidele politice din partea cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare la muncă; să fie limitate donaţiile în numerar la sume rezonabile; CEC şi alte instituţii publice să fie impuse să verifice rapoartele financiare ale partidelor politice; să fie interzisă finanţarea indirectă a partidelor prin intermediul organizaţiilor de caritate controlate de politicieni şi să fie revizuite amendamentele care au înrăutăţit recent situaţia partidelor cu finanţare redusă.”

Preşedinta PAS a ţinut să sublinieze şi faptul că R. Moldova este printre primele în lume după rata de depopulare, iar faptul că oamenii fug din ţara lor ar fi cel mai elocvent indicator al proastei guvernări. ”Încă mai putem salva democraţia în Moldova, cu condiţia ca alegerile următoare să fie libere şi corecte. UE ar putea juca un rol important în asigurarea acestui lucru.”