Maia Sandu: Vizita la Chişinău a ministrului rus al Apărării va fi una neoficială

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu. (Captură Foto)

Premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială din cauza lipsei notificării Guvernului de către Ministerul Apărării şi neefectuării demersurilor necesare. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înţelegeri oficiale.

”Ca orice cetăţean străin, domnul Şoigu poate să viziteze Republica Moldova în calitate de persoană privată. Pe viitor, în condiţiile în care vreţi să invitaţi oaspeţi în Republica Moldova, în calitate oficială, aceste invitaţii trebuie să fie făcute conform legii.

Guvernul trebuie să fie notificat în scris din timp, să se întreprindă toate demersurile procedurale pentru ca să se poată asigura implicarea ministerului de Externe şi ambasadelor noastre în modul corespunzător în stabilirea agendei şi în asigurarea protocolului în asemenea vizite. Parcurgerea acestor paşi conferă caracterul oficial al unei vizite. Neîndeplinirea acestor proceduri fac ca vizita domnului Şoigu să fie una neoficială”, a precizat Prim-ministrul în adresarea sa în cadrul şedinţei Guvernului către ministrul Apărării, Pavel Voicu.

În context, Maia Sandu a solicitat ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, să-l cheme pentru consultări pe ambasadorul R. Moldova la Moscova pentru a clarifica situaţia dată.

Ministrul Apărării Pavel Voicu a menţionat ulterior în cadrul unei conferinţe de presă, că ideea invitării omologului său rus la Chişinău, pentru care a fost criticat de prim-ministrul Maia Sandu, i-a aparţinut preşedintelui Igor Dodon. Acesta i-ar fi lansat invitaţia la festivităţile organizate cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a eliberării Moldovei de fascism în pofida rezervelor Guvernului.