Maior îl înţeapă pe Tăriceanu: Nu înţeleg cum poate zice că am interferat cu politica americană. Giuliani e persoană privată

Chemat la audieri în Comisia SRI, ambasadorul României în SUA George Maior a subliniat că nu are nimic să îşi reproşeze pentru reacţia sa în cazul scrisorii trimise preşedintelui Klaus Iohannis de Rudolph Giuliani, unul dintre avocaţii lui Donald Trump, pe tema protocoalelor secrete.
George Maior
George Maior (Epoch Times România)

Fostul director SRI George Maior, ambasador al României la Washington, s-a prezentat marţi, în Parlament, la audierile Comisiei de control al Serviciului pentru a da explicaţii pentru declaraţiile făcute în cazul Giuliani.

"În primul rând respect comisia şi am răspuns acestei invitaţii care are legătură cu activitatea de director (SRI) nu cu declaraţiile diplomatice sau cu activităţile mele diplomatice. În ceea ce priveşte declaraţia pe care am făcut-o, bineînţeles că mi-o menţin, ea este concordantă cu realitatea, este concordantă cu ceea ce practic a declarat şi Guvernul american. Consider că am spus un adevăr şi consider că am lucrat în interesul naţional. Nu înţeleg cum poate cineva (Tăriceanu - n.r.) să afirme că am interferat cumva cu politica americană când este vorba de o persoană privată", a declarat Maior.

Fostul şef SRI a subliniat că nu a văzut nici cel mai mic gest, atitudine, sau declaraţie din partea americană care să-i confirme acest lucru.

"Acum, dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie, şi văd că există, acesta este determinat de raţiuni politice care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomaţia şi cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc", a punctat Maior.

Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis referitor la plecare sa din funcţie, ambasadorul României în SUA a replicat: "Nu am avut nicio discuţie cu domnul preşedinte, am avut ieri o discuţie cu domnul Meleşcanu în care am explicat foarte detaliat argumentele care cred că reprezintă până la urmă un punct de vedere valid."

Reamintim că scrisoarea trimisă preşedintelui Klaus Iohannis şi spre CC lui Dragnea de Giuliani, unul dintre avocaţii lui Donald Trump, a fost folosită de liderul PSD pentru a "promite" că va rezolva aşa-zisele probleme din sistemul Judiciar reclamate chipurile de avocat prin legile Justiţiei. Maior i-a stricat însă bucuria, declarând că scrisoarea este "expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar".

A urmat un scandal uriaş, George Maior fiind chemat la explicaţii în Centrala Ministerului de Externe după declaraţiile sale.

Ulterior, Giuliani a recunoscut pentru portalul Politico.eu că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis. Giuliani a spus că a primit onorariu de la firma Freeh Group Internaţional Solutions. Firma este deţinută de fostul director FBI Louis Freeh, avocat al fugarului Adamescu. Freeh are legături şi cu alt fugar celebru, Puiu Popoviciu.

La rândul său, Ambasada SUA a confirmat şi ea că Giuliani a scris epistola ca persoană fizică, iar poziţia lui nu are legătură cu politica Departamentului de Stat al SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne