Majoritatea PSD-ALDE, cadou consistent pentru Firea. USR acuză: Riscaţi întregul sistem energetic naţional

Coaliţia PSD–ALDE a votat transferul ELCEN la Primăria Capitalei, un cadou făcut Gabrielei Firea de către Guvernul Tudose fără nicio justificare economică, a acuzat Uniunea Salvaţi România.
Gabrieal Firea
Gabrieal Firea (Mihut Savu / Epoch Times)

Deputaţii PSD–ALDE au aprobat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului dată cu dedicaţie pentru primăriţa Gabriela Firea prin care producătorul de energie ELCEN a fost transferat de la Ministerul Energiei la municipalitate, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

Parlamentarii USR au votat împotriva acestui act normativ pentru că, susţin ei, transferul ELCEN la Primăria Generală nu rezolvă problema termoficării din Capitală deoarece datoriile dintre RADET şi ELCEN sunt şterse printr-un artificiu contabil fără nicio garanţie că o astfel de situaţie nu se va repeta în viitor.

"Să nu ne minţim pe noi şi să nu minţim nici cetăţenii Bucureştiului! Istoria ne arată că Primăria Capitalei nu a reuşit în mai bine de 20 de ani să ţină pe linia de plutire propria regie de furnizare a agentului termic, dar doreşte să se implice în managementul unui colos energetic cum este ELCEN", a declarat deputata USR Cristina Prună în plenul Camerei Deputaţilor.

Reprezentanta USR susţine că înainte de a cere achiziţia ELCEN, era de datoria administraţiei Firea să prezinte o viziune de dezvoltare credibilă pentru sistemul de alimentare cu energie termică, cu un plan de investiţii care să prevadă surse de finanţare clare şi condiţii care trebuie îndeplinite pentru accesarea fondurilor şi a termenelor asumate.

"Practic, nu avem nicio garanţie că serviciul de termoficare va fi îmbunătăţit în vreun fel. Şi dacă Primăria Capitalei eşuează în proiectul ELCEN-RADET şi falimentează producătorul de energie ce ne vom face cu sistemul energetic naţional care va pierde 8% din producţia de energie? Sunteţi pregătiţi să riscaţi întregul sistem energetic naţional de dragul unui proiect incert şi neclar susţinut de Primăria Capitalei?", i-a întrebat deputata pe colegii parlamentari din coaliţia de guvernare.

Astfel, Uniunea Salvaţi România consideră că transferul ELCEN la Primăria Capitalei este doar o decizie politică şi nu una economică, fără un plan de investiţii corect şi un studiu de impact clar.

USR susţine că soluţia cea mai potrivită pentru furnizarea agentului termic în Capitală este eliminarea controlului politic asupra companiilor care gestionează acest serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne