Malaezia: două femei acuzate de uciderea fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean

Două femei - una din Indonezia şi alta din Vietnam - vor primi pedeapsa cu moartea dacă vor fi găsite vinovate de un tribunal malaezian. Cele două sunt acuzate de uciderea fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un cu un agent neurotoxic.
Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Suspectele au fost aduse, miercuri, cu cătuşe la mâini şi cu escortă numeroasă, la Tribunalul din Sepang pentru presupusa asasinare a fratelui vitreg al liderului nord-coreean, Kim Jong-un.

“Ele vor fi inculpate la tribunal în baza Secţiunii 302 (crimă) a Codului Penal”, a precizat cu o zi înainte Procurorul General al Malaeziei, Mohamed Apandi Ali.

Dacă vor fi găsite vinovate, cele două femei vor fi condamnate la moarte prin spânzurare.

Cele două suspecte, vietnameza Doan Thi Huong, în vârstă de 29 de ani, şi indoneziana Siti Aisyah, de 25 de ani, sunt acuzate de otrăvirea lui Kim Jong-nam cu VX, un agent neurotoxic letal, pe aeroportul din Kuala Lumpur în 13 februarie. Kim a murit după aproximativ 20 de minute, în timp ce era transportat la spital după ce a suferit convulsii puternice.

Ambele femei au declarat că au fost păcălite că participă la o emisiune de televiziune cu farse. Aisyah a declarat diplomaţilor indonezieni că a primit 400 de ringgit (85 euro) pentru acţiunile ei, care au implicat un lichid despre care i s-a spus că este similar uleiului pentru bebeluşi.

Pe imaginile camerelor de supraveghere video care au ajuns la presă, se poate vedea cum Kim Jong-nam este abordat din spate de două femei, dintre care una este posibil să îl stropească pe faţă.

Cele două femei rămân în custodia autorităţile malaeziene. Alţi doi suspecţi au fost arestaţi după moartea lui Kim - un bărbat malaezian care a ieşit pe cauţiune şi un bărbat nord-coreean care continuă să se afle în arest.

Apandi nu a confirmat dacă nord-coreeanul arestat ar putea fi acuzat.

Tensiuni naţionale crescânde

Autorităţile din Malaezia se află pe urmele altor şapte cetăţeni nord-coreeni pe care îi suspectează de implicarea în moartea lui Kim, dintre care patru au fugit din ţară în ziua crimei şi se presupune că s-ar afla în Coreea de Nord. Un alt suspect este un diplomat nord-coreean care este la post în Kuala Lumpur.

Deşi Malaezia nu a acuzat în mod oficial Phenianul de orchestrarea asasinatului, incidentul a amplificat tensiunile dintre cele două ţări. Coreea de Nord continuă să îl identifice pe bărbatul ucis doar ca un cetăţean nord-coreean.

O echipă diplomatică din Phenian a sosit marţi în Kuala Lumpur pentru a promova relaţiile de prietenie dintre cele două naţiuni, a declarat fostul adjunct al ambasadorului nord-coreean la ONU, Ri Tong-il, în faţa Ambasadei nord-coreene din capitala malaeziană.

Ri a mai susţinut că delegaţia doreşte să discute despre corpul cetăţeanului nord-coreean care a murit în Malaezia, precum şi despre detenţia unui suspect nord-coreean.

Corpul lui Kim, care rămâne în Malaezia, încă nu a fost revendicat de vreun membru al familiei sale.

Coreea de Sud a acuzat Nordul de plănuirea şi exuciderea lui Kim Jong-nam, ca parte a unui asasinat susţinut de statul comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe