Malta: migranţii se răscoală, incendiază maşini, rănesc un poliţist

Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei
Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

În Malta, migranţi revoltaţi au incendiat cel puţin cinci maşini şi au rănit un poliţist într-un centru de primire. Conflictele au izbucnit duminică seară la o fostă cazarmă a armatei britanice din Hal Far, aproape de aeroportul din Malta.

Migranţii au preluat controlul unei părţi a complexului, dar un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că situaţia a fost readusă sub control în primele ore ale zilei de luni.

Centrele de primire şi detenţie a migranţilor din Malta sunt sub presiune, după ce sute de migranţi au ajuns în Malta în timpul verii.

Mulţi dintre ei au fost aduşi pe insulă în urma unui acord cu alte ţări UE pentru distribuirea azilanţilor, iar majoritatea sunt încă pe insulă, aglomerând centrele de primire care sunt limitate.

Martorii au declarat luni că migranţii de la Hal Far au forţat mai multe camere, precum şi maşini aparţinând personalului. O maşină a poliţiei a fost, de asemenea, avariată.

Poliţia a declarat că un poliţist a fost rănit uşor.

Statele din UE au dezbătut modul în care trebuie să se ocupe de refugiaţii şi de migranţii care ajung la graniţele blocului, după ce, din 2015, acestea au fost asaltate de valuri de persoane care fug de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu şi Africa.

Malta şi Italia s-au plâns că au fost lăsate să facă faţă pe cont propriu sutelor de mii de migranţi care au traversat Mediterana în ultimii ani în căutarea unei vieţi mai bune în Europa.

Miniştrii de interne din cinci ţări ale Uniunii Europene, inclusiv Malta şi Italia, au declarat luna trecută că au convenit asupra unei noi scheme de distribuire a migranţilor salvaţi din Mediterana în cadrul unui acord care vizează reducerea presiunii asupra statelor din sudul UE.

Cu toate acestea, Valletta şi Roma au încercat în zadar să antreneze la începutul lunii alte state europene în mecanismul de relocare, în special Franţa şi Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe