Managerul Institutului "Marius Nasta", despre situaţia la ATI: Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Beatrice Mahler, şefa Institutului “Marius Nasta” din Capitală, a declarat, pentru Digi 24, că, din cauza numărului tot mai mare de noi cazuri de infecţii cu coronavirus, va creşte şi numărul de pacienţi care au nevoie de terapie intensivă. În ceea ce priveşte secţia ATI a Institutului, medicul a explicat că nu mai sunt paturi libere de două săptămâni şi că admiterea şi mutarea de acolo a pacienţilor se face prin rotaţie, în funcţie de evoluţia stării acestora.

“Este îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri, cele mai multe sunt concentrate într-o anumită zonă a ţării. Creşterea în Bucureşti va duce cu siguranţă şi la creşterea numărului de pacienţi care vor avea nevoie de asistenţă în ATI. E nevoie de paturi de terapie intensivă, de aparatură, dar şi de resursă umană specializată, care trebuie să fie şi la nivelul asistentelor, nu doar a medicului. Este o situaţie delicată pentru care fiecare trebuie să devenim responsabili. Acum, la – de două săptămâni nu avem paturi de ATI. Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute. Sunt pacienţi pe secţie care au nevoie de terapie intensivă şi se face bilanţ în fiecare moment. Pacientul care are cea mai mare nevoie de asistenţă în terapie e admis în terapie, iar cel care este cel mai bine de la ATI se mută pe secţie. E un schimb de pacienţi cu prioritizarea celui care are cea mai mare nevoie”, a afirmat Mahler.

Medicul a mai susţinut că, în situaţia în care un pacient are nevoie de ATI, iar niciun pacient de acolo nu e suficient de stabil ca să fie admis pe secţie, atunci se va lua legătura cu centrul operativ şi se va cere transferul în altă unitate. Totuşi, a adăugat Mahler, până acum instituţia pe care o conduce nu s-a lovit de o astfel de situaţie, pacienţii putând fi mutaţi pe secţie pentru a li se continua terapia.

“La "Marius Nasta", medicii ştiu să facă ventilaţie non-invazivă în secţie, dacă pacientul are celelalte funcţii compensate. Partea ventilatorie poate fi asigurată pe secţie până la un anumit tip de aparat. Sunt şase pacienţi critici la ATI şi cinci cu forme severe de afectare, dar care sunt în secţie şi beneficiază acolo de suport respirator şi de terapie”, a mai explicat managerul Institutului.

Totodată, Beatrice Mahler a subliniat că, pe moment, situaţia poate fi gestionată, însă prin triplarea volumului de muncă în ultima săptămână.

Remarcile şefei Institutului vin în contextul în care Grupul de Comunicare Strategică a transmis, vineri, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 1.295 de noi cazuri de îmbolnăvire (faţă de 1.356 anunţate cu o zi în urmă), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior rezultat pozitiv la test. De asemenea, Grupul a precizat că, până vineri, 31 iulie, au fost confirmate 50.886 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. 27.007 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 4.433 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.