Manda: Este prea devreme să răspund dacă Parlamentul va revizui legile justiţiei

Claudiu Manda
Claudiu Manda (Claudiu Manda)

Preşedintele Klaus Iohannis a respectat Constituţia când a promulgat Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, a apreciat senatorul PSD Claudiu Manda. Pe de altă parte, senatorul a susţinut că este prea devreme să răspundă dacă Parlamentul va revizui legile justiţiei, aşa cum a cerut şeful statului.

"E prea devreme să răspund eu astăzi (dacă va revizui Parlamentul legile justiţiei - n.r.). Am observat următorul lucru din declaraţiile domnului Iohannis: că respectă Constituţia, că era obligat să respecte Constituţia şi că a promulgat una dintre cele trei legi ale justiţiei. Parlamentul respectă Constituţia şi toate criticile pe care le-a făcut CCR la controlul de constituţionalitate. Parlamentul a revenit şi a corectat în aşa fel încât am respectat punctul de vedere al Curţii. Celelalte lucruri, cum ar trebui şi în ce sens ar trebui să reluăm şi să rediscutăm o lege care abia astăzi a fost promulgată şi care pune în acord deciziile CCR, directivele europene şi are controlul de la CCR în care spune că nu este niciun articol neconstituţional, nu e un subiect pe care să îl pot trata eu astăzi", a declarat Claudiu Manda, citat de Mediafax, la Parlament.

Reamintim că preşedintele Iohannis a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este obligat să promulge modificările uneia dintre legile Justiţiei - legea 304/2004 - căci a epuizat toate căile constituţionale de atac, însă a cerut Parlamentului să o rediscute în toamnă, în următoarea sesiune parlamentară. Şi nu doar această lege, ci şi celelalte legi ale Justiţiei.

În acest context, şeful statului le-a reamintit parlamentarilor puterii că loialitatea lor trebuie să fie faţă de românii care îşi doresc să rămână în UE iar România să rămână o ţară respectată în lume. În România, standardul legislativ nu poate să fie dosarul penal al unui lider sau al altuia, a mai opinat preşedintele, precizând că standardul în materie de legiferare trebuie să redevină respectul pentru normele de drept intern european şi internaţional şi în primul rând, respectul pentru Constituţie.