Mandat de arest pentru Vladimir Plahotniuc, acuzat de spălare de bani

Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM
Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM (facebook.com/Dodon Igor)

Judecătoria Chişinău a admis vineri, 11 octombrie, demersul procurorilor cu aplicarea măsurii preventive - arestul preventiv pentru un termen de 30 de zile, şi au emis mandat de arest în privinţa lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, Plahotniuc are calitate de învinuit în săvârşirea infracţiunii privind spălarea banilor, săvârşită „în proporţii deosebit de mari”.

Pe parcursul anilor 2013-2015, Vladimir Plahotniuc ar fi creat o schemă infracţională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii şi utilizării unor bunuri despre care ştia cu certitudine că provin din venituri ilicite. Astfel, prin intermediul unor persoane interpuse, acesta a creat mai multe companii rezidente şi nerezidente prin care a organizat circulaţia mijloacelor băneşti în proporţii deosebit de mari - circa 18 milioane dolari si 3,5 milioane de euro.

Oamenii legii dau asigurări că potrivit materialelor cauzei, fostul lider PDM cunoştea că mijloacele financiare menţionate sunt obţinute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială.

„În cadrul cauzei penale, a mai fost reţinută o persoană pentru 72 de ore, iar ulterior în privinţa acesteia a fost aplicat arestul preventiv”, se mai arată într-un comunicat al procurorilor.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani şi amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650 la 800 de mii de lei, sau lichidarea persoanei juridice.