Mango, un fruct exotic cu multe proprietăţi benefice

Mango.
Mango. (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Arborele de mango, cu numele ştiinţific de Mangifera indica, aparţine familiei Anacardiaceae. Originar din Asia, unde se pare că a fost cultivat încă de acum 4000 de ani, a avut din timpuri străvechi o importanţă extraordinară, astfel încât este prezent în multe legende indiene şi folosit ca ornament în temple. Acum se cultivă în majoritatea ţărilor tropicale şi este disponibil pe tot parcursul anului. În Insulele Canare, soiul cu fructele de mici dimensiuni se numeşte "mango" iar cel cu fructele de dimensiuni mari "manga".

Compus din 81% apă, mango este un fruct elipsoidal, cu o pulpă solidă - de culoare galben-portocaliu - foarte suculentă şi gustoasă. Datorită conţinutului său ridicat de oligoelemente, acest fruct tropical are proprietăţi uşor laxative şi diuretice şi, prin urmare, recomandat pentru cei care suferă de constipaţie sau retenţie de apă.

De asemenea, este bogat în substanţe nutritive, în special antioxidanţi, cum ar fi polifenolii şi aproximativ 25 de carotenoide diferite, inclusiv beta-caroten, toţi aceşti compuşi având o acţiune antioxidantă, mai ales împotriva radicalilor liberi. Mango este foarte util ca tonic, îndeosebi în timpul perioadelor de convalescenţă după operaţii.

Mango conţine aproape toate vitaminele din grupa B, vitamina C, D, E, K şi J. Aminoacizi, inclusiv serina, acid aspartic, lizină şi arginină. Zaharuri şi fibre. Zinc, potasiu, magneziu, fier, cupru, calciu, fosfor şi sodiu.

Este unul dintre fructele exotice cele mai bogate în substanţe benefice organismului, ideale pentru controlul zahărului din sânge, şi în caz de inflamaţii ale organismului, unul dintre principalii factorii de risc pentru multe boli, inclusiv cancerul.

Acest fruct exotic poate fi consumat de către cei care urmează un regim alimentar strict, deoarece conţine doar 55 de calorii la 100 de grame.

De asemenea, se pare că mango este un excelent remediu pentru insomnie. Unele surse susţin că, de fapt, a consuma mango înainte de culcare ajută aproape la fel ca o pastilă de dormit.

Recent, o cercetare ştiinţifică realizată de Universitatea de Stat din Oklahoma a scos în evidenţă şi mai mult proprietăţile sale benefice. În cadrul studiului au participat 20 de adulţi obezi, cărora li s-a oferit 10 grame de mango uscat pe zi, echivalentul a 100 de grame de fructe proaspete, timp de 12 săptămâni. La sfârşitul perioadei de studiu, medicii au constatat o scădere a nivelului de zahăr în sânge.

Studiul a fost prezentat în cadrul Federation of American Societies for Experimental Biology, care a avut loc la Boston cu câteva zile în urmă, împreună cu alte cercetări care au examinat efectele benefice ale polifenolilor din mango asupra celulelor canceroase şi non-canceroase de la nivelul sânului. Acest studiu a fost efectuat pe celule in vitro, dar rezultatele, chiar dacă urmează să fie confirmate, sunt promiţătoare.

Conform unui alt studiu recent, efectuat pentru Texas Agrilife Research Food, au fost studiate efectele extractului de polifenol prezent în mango, asupra unor celule tumorale in vitro. Celulele tumorale care au fost luate în considerare proveneau din tumori de plămâni, prostată, colon, leucemie şi sân. Toate celulele bolnave s-au dovedit sensibile la extractele de mango, în special în ceea ce priveşte celulele tumorale de colon şi de sân.

Curiozităţi despre Mango

Cel mai mare producător de Mango este Asia, în particular India, care deţine recordul pentru cel mai mare producător. Soiurile de mango cele mai cunoscute sunt: Haden, Keitt, Tommy Atkins şi Kent, dar există nenumărate alte soiuri. Numai în India au fost catalogate aproximativ 400 de specii.

Atunci când hotărâţi să cumpăraţi fructele de mango, alegeţi-le fără pete sau lovituri. În schimb, culoarea nu este în măsură să spună dacă fructul este copt sau nu, deoarece există mai multe varietăţi de mango, cu diferite culori. Pentru a alege unul bun de consumat, copt, împingeţi uşor cu degetele: în cazul în care pulpa este moale şi cedează un pic, atunci fructul este copt. Chiar şi parfumul pe care îl răspândeşte arată dacă mango este copt.

Dacă doriţi să păstraţi fructul de mango pentru mai mult timp, cumpăraţi-l un pic mai imatur şi păstraţi-l în frigider, astfel încât să poată fi conservat timp de câteva săptămâni; pentru maturare este suficient ca acesta să fie pus la temperatura camerei timp de 5-6 zile.

Dacă aţi achiziţionat un fruct deja matur, poate fi păstrat la frigider timp de 2-3 zile, nu mai mult. Dacă este posibil, este bine să nu-l depozitaţi în frigider, deoarece, procedând astfel, se pierde o parte din proprietăţile sale organoleptice.

Notă: Informaţiile oferite în acest articol sunt doar pentru scopuri informative şi au caracter general; ele nu pot înlocui în niciun fel reţetele unui medic sau ale altor profesionişti din domeniul sănătăţii autorizaţi de lege.