ManiFEST îi invită pe bucureşteni la o seară de strângere de fonduri

Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014 (MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Organizatorii festivalului ManiFEST, primul festival pentru o lume fără fracturare hidraulică, care va avea loc la Puieşti, judeţul Vaslui, în perioada 6-8 septembrie 2014, îi invită pe toţi cei ce doresc să susţină acţiunile împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice la o seară de strângere de fonduri, ce va avea loc pe 28 august la J'ai Bistrot - Bucureşti.

ManiFEST are nevoie de sprijinul bucureştenilor, scriu organizatorii, invitându-i pe cei ce doresc să contribuie, prin donaţii, la lupta pentru un mediu curat la o serată specială, la J'ai Bistrot, Calea Griviţei, nr. 55. Soul Serenade, joi, 28 august, începând cu ora 20.

"Tzetze şi Mihai Iordache ne vor încânta auzul cum numai ei ştiu să o facă, oferindu-ne un prim gust din ceea ce urmează să se întâmple la Puieşti în 5-8 septembrie ", scriu organizatorii.

ManiFEST este organizat de Rezistenţa Puieşti, Rezistenţa Pungeşti, Grupul Fără Fracturare, Grupul de Intervenţie Civică, în parteneriat cu primăria Puieşti. Festivalul îşi propune să fie "prima ediţie a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pe dreptul comunităţilor şi al indivizilor la un mediu curat. "

Puieşti este cea de a doua localitate în România, după Pungeşti, unde Chevron urmează să instaleze o sondă pentru explorarea gazelor de şist, în pofida opoziţiei comunităţii locale.

Festivalul mai are drept scop să contribuie la întărirea conştientizării problemei fracturării hidraulice în România, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, va sprijini comunităţile rurale din zonă Moldovei, şi nu numai, în lupta lor împotriva fracturării hidraulice. Festivalul este organizat de o echipă de voluntari din mai multe oraşe, precum şi din diaspora, iar artiştii sunt invitaţi să sprijine cauza pro-bono. Acesta va ajuta, printre altele, şi la consolidarea taberei de rezistenţă de la Puieşti.

"Dorim, prin acest festival, să prezentăm alternative de dezvoltare pentru comunităţile rurale, dincolo de extractivism şi exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale." declară organizatorii.

Fracturarea hidraulică reprezintă un procedeu de extragere a gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale cu impact extrem de nociv şi ireversibil asupra mediului şi sănătăţii umane. Metoda presupune injectarea unor cantităţi uriaşe de apă aditivată cu substanţe chimice în sol.

Potrivit unor rapoarte ale Parlamentului European, bazate pe studii ştiinţifice efectuate în SUA, fluidele de fracturare conţin în jur de 750 de substanţe chimice, multe dintre acestea toxice, altele de-a dreptul cancerigene. În timp, aceste fluide pot migra către suprafaţă poluând subsolul, pânza freatică şi aerul din jur.

Mai mult, urcând spre suprafaţă, fluidul pompat în sol la presiuni foarte mari, dizlocă şi antrenează metale grele, radioactive etc. La toate aceste efecte nocive ale migrării fluidului de fracturare se adaugă şi o creştere spectaculoasă a seismicităţii în zonele unde se fracturează pentru gaze şi petrol de şist.