Manifestanţi blochează străzi în Venezuela cu motociclete, automobile şi cai

Protestele anti-guvernamentale au oprit traficul în mai multe oraşe ale Venezuelei, după ce manifestanţii au folosit autovehicule, motociclete şi chiar cai pentru a bloca străzile. Preşedintele Nicolas Maduro a refuzat până acum să cedeze în faţa apelurilor de organizare a alegerilor anticipate.
Protest anti-guvern în Venezuela, mai 2017.
 
Protest anti-guvern în Venezuela, mai 2017.   (Getty Images)

În ultimele câteva săptămâni, Venezuela a fost zguduită aproape zilnic de proteste desfăşurate de susţinători şi opozanţi ai guvernului, în timp ce preşedintele Nicolas Maduro continuă demersurile de modificare a Constituţiei.

“Vom rămâne în stradă pentru a găsi o cale de ieşire din criză”, a declarat Freddy Guevara, parlamentar din opoziţie, pentru AFP.

În capitala Caracas, manifestanţii anti-guvernamentali au încercat să blocheze 25 km de autostradă care duce spre Vargas, dar poliţiştii au folosit gaze lacrimogene împotriva mulţimii la aproximativ 2 ore după începerea protestului. Ulterior mulţimea de manifestanţi s-a dispersat.

De asemenea, sâmbătă au vut loc unele ciocniri între manifestanţi anti-guvernamentali şi poliţie în alte oraşe venezuelene. Susţinătorii preşedintelui Maduro au desfăşurat propriul lor miting prin care şi-au manifestat suportul pentru formarea unei Adunări Constituante care va scrie o nouă Constituţie naţională.

Manifestanţii anti-Maduro au protestat în întreaga ţară în ultimele câteva săptămâni, după ce Curtea Supremă a încercat în luna martie să confişte puterea Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie. De asemenea, opozanţii lui Maduro au cerut alegeri anticipate şi demisia preşedintele socialist.

Cel puţin 38 de persoane au murit de la izbucnirea valului recent de proteste la începutul lunii trecute. Protestele actuale sunt cele mai mari de acest gen din ţară începând cu 2014, când zeci de manifestanţi au fost ucişi.

Venezuela se află în mijlocul unei crize politice şi economice severe, cauzată de îmbarcarea pe drumul construirii socialismului, în timpul fostului preşedinte marxist Hugo Chavez. De un populism extrem, mizând pe sentimentele anti-americane ale populaţiei, Chavez s-a declarat continuator al lui Simon Bolivar şi a început un program de naţionalizări şi intervenţii masive ale statului în economie - pe baza unor concepte ale economiei de tip socialist.

Urmarea a fost că cea mai bogată ţară a Americii Latine a devenit şi cea mai instabilă din punct de vedere economic. Venezuela este marcată de hiperinflaţie şi de o penurie majoră a bunurilor şi alimentelor de bază.

Cu toate acestea, preşedintele Nicolas Maduro declară că întreaga criză este o conspiraţie susţinută de Statele Unite.