Marea Britanie foloseşte drone înarmate cu “bombe vacuum” în Siria

Dronă MQ-9 Reaper
Dronă MQ-9 Reaper (Wikipedia.org)

Marea Britanie foloseşte “la întâmplare” rachete termobarice în campania aeriană în curs de desfăşurare în Siria, a dezvăluit o solicitare privind libertatea de exprimare (Freedom of Information - FoI – Legea privind Libertatea de Informare).

Ca răspuns la o solicitare a grupului de campanie antirăzboi Drone Wars UK referitor la FoI, Ministerul britanic al Apărării a recunoscut, pentru prima dată, că a folosit arme termobarice în timpul loviturilor aeriene desfăşurate de dronele MQ-9 Reaper ale Forţei Aeriene Regale în cadrul misiunilor din ianuarie şi februarie.

Rachetele termobarice, cunoscute şi sub numele de “bombe vacuum”, diferă de muniţiile convenţionale – care provoacă daune prin răspândirea şrapnelului – ele generând o explozie la temperaturi ridicate pe o rază de explozie extrem de puternică. Presiunea creată afectează în mod grav organele interne ale oamenilor aflaţi în raza exploziei.

Pe când utilizarea bombelor vacuum rămâne legală conform dreptului internaţional, folosirea lor a fost criticată de organizaţii pentru drepturile omului pentru că au potenţialul de a crea suferinţe umane inutile.

“Toţi cei aflaţi în apropiere probabil că vor muri din cauza daunelor provocate organelor interne”, a precizat Drone Wars UK.

Bombele sunt produse de gigantul american Lockheed Martin, iar compania a afirmat că peste 21.000 de unităţi de rachete au fost livrate forţei aeriene americane şi peste 13 partenerilor internaţionali ai Washingtonului, inclusiv Marea Britanie.

Aceste arme au fost integrate pe o varietate de platforme aeriene, inclusiv elicoptere de atac Apache şi Super Cobra, precum şi drone Predator şi Reaper. De asemenea, ele au fost adăugate unor modele de avioane cu aripi fixe şi turbopropulsie, oferind operatorilor o platformă mai ieftină de a lansa misiuni contra-insurgente.

Utilizarea de către Marea Britanie a rachetelor termobarice a fost raportată pentru prima dată în 2008, când armata britanică a folosit elicoptere Apache echipate cu astfel de rachete pentru a lupta împotriva insurgenţilor talibani în Afganistan. Ştirile că trupele britanice foloseau astfel de arme au provocat agitaţie în Parlamentul ţării. Publicaţia The Times a raportat că “experţii juridici şi în arme din Ministerul Apărării au petrecut 18 luni pentru a dezbate dacă soldaţii britanici ar putea să le folosească fără să încalce legea internaţională”.

În plus, în urmă cu câteva zile, secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a recunoscut că un atac desfăşurat în 26 martie de Forţa Aeriană Regală în Siria a provocat o victimă civilă. Într-o declaraţie ministerială, Williamson a afirmat că victima “a intrat în zona de atac în ultima clipă”, adăugând că agresiunea din nord-estul ţării arabe a provocat de asemenea moartea a 3 militanţi din grupul Statul Islamic.