Marea Britanie intensifică patrularea Canalului Mânecii. Invocă migraţia ilegală

Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei
Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Marea Britanie retrage două nave ce operează în afara ţării ca urmare a creşterii numărului migranţilor care încearcă să traverseze Canalul Mânecii, potrivit Deutsche Welle.

“Am luat decizia de a transfera două nave ale Forţei de Frontieră ce sunt în prezent staţionate în afara Marii Britanii”, a afirmat ministrul de Interne, Sajid Javid, într-o declaraţie după o întâlnire de urgenţă a guvernului în această problemă. Navele se vor alătura celorlalte trei nave care patrulează deja apele Canalului. Javid este considerat un potenţial succesor al premierului Theresa May în funcţia de lider al Partidului Conservator.

În 2018, 539 de persoane au încercat să ajungă în Marea Britanie din Franţa, folosind ambarcaţiuni mici, potrivit Ministerului britanic de Interne. Aproximativ 80% dintre cazuri au avut loc în ultimele 3 luni, iar majoritatea migranţilor au provenit din Iran.

Recent, poliţia a reţinut un grup de 12 persoane pe o plajă în sud-vestul ţării, inclusiv două femei şi un copil de 10 ani.

Numărul migranţilor care vor să traverseze Canalul Mânecii este mult mai mic decât al celor care au încercat să ajungă în Europa prin Marea Mediterană. Totuşi, creşterea numărului acestora a atras o atenţie crescândă în Marea Britanie cu doar 3 luni înaintea ieşirii planificate a ţării din Uniunea Europeană.

“Nu doresc ca oamenii să creadă că, în cazul în care pleacă dintr-o ţară sigură precum Franţa, vor putea ajunge în Marea Britanie şi pur şi simplu vor rămâne [aici]”, a afirmat Javid, adăugând că speră să colaboreze cu Franţa în ceea ce priveşte returnarea unui număr cât mai mare de migranţi şi a stopării în viitor a traversării canalului.

Politiciana laburistă Diane Abbott i-a acuzat pe conservatori că folosesc această situaţie pentru a îmbunătăţi şansele ca acordul privind Brexitul să fie votat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe