Marea Britanie suspendă pe termen nedefinit tratatul de extrădare cu Hong Kong

Protestatari arestaţi de poliţie, 1 iulie 2020, Causeway Bay, Hong Kong
Protestatari arestaţi de poliţie, 1 iulie 2020, Causeway Bay, Hong Kong (Song Bilung/The Epoch Times)

Regatul Unit şi-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kong în urma impunerii de către regimul comunist de la Beijing a unei legi de aşa-zisă "securitate naţională" asupra fostei colonii britanice, a declarat secretarul Dominic Raab.

"Guvernul a decis să suspende tratatul de extrădare imediat şi pe termen nedefinit", a declarat Raab în Camera Comunelor, deoarece "impunerea acestei noi legislaţii de securitate naţională a schimbat semnificativ ipotezele cheie care stau la baza acordurilor noastre de extrădare cu Hong Kong."

Legea aşa-zisei "securităţi naţionale", care a intrat în vigoare la 30 iunie, incriminează persoanele pentru orice fapte de subversiune, secesiune şi coluziune cu forţele străine împotriva regimului Partidului Comunist Chinez prevăzând pedepse maxime de închisoare pe viaţă, în penitenciarele comuniste. Faptele care cad sub incidenţa legii sunt vag definite, lucru care face că legea să poată fi interpretată vag permiţând abuzurile.

Prim-ministrul Boris Johnson a afirmat că legea „constituie o încălcare clară şi gravă a Declaraţiei comune sino-britanice”, deoarece „încalcă gradul ridicat de autonomie din Hong Kong şi este în conflict direct cu legea de bază din Hong Kong”.

Canada, Australia şi Statele Unite au suspendat deja tratatele de extrădare cu Hong Kong după adoptarea legislaţiei.

De asemenea, Raab a anunţat că Marea Britanie impune un embargo asupra armelor pentru Hong Kong.

„Având în vedere rolul pe care China şi l-a asumat pentru securitatea internă a Hong Kong-ului şi autoritatea pe care o exercită asupra aplicării legii, Marea Britanie va extinde pentru Hong Kong embargoul asupra armelor pe care l-am aplicat Chinei continentale din 1989”, a declarat Parlamentul.

În conformitate cu noile reguli, Marea Britanie va interzice exporturile către Hong Kong de orice arme, componente sau muniţii potenţial letale şi orice echipament care ar putea fi utilizat pentru represiune internă, cum ar fi cătuşe, echipamentele de detectivi, arme de foc şi grenade fumigene.

"Regatul Unit urmăreşte evoluţia, şi întreaga lume urmăreşte evoluţia", a menţionat Raab, care a promis să conducă răspunsul internaţional la situaţia din Hong Kong.

Lisa Nandy, secretar pentru Afaceri Externe a Partidului Laburist, de opoziţie, a declarat că formaţiunea de stânga susţine „cu tărie” noile măsuri ale guvernului şi i-a mulţumit lui Raab „călduros” pentru demersurile făcute.

Ea a cerut guvernului să meargă mai departe impunând sancţiuni Magniţky oficialilor chinezi şi din Hong Kong responsabili de abuzurile la drepturile omului şi revizuirea implicării chineze în proiectele britanice de energie nucleară.

După ce regimul chinez a impus legea de "securitate naţională" în Hong Kong la 30 iunie, guvernul britanic a anunţat că va extinde drepturile de imigraţie pentru aproximativ 3 milioane de rezidenţi din Hong Kong, care deţin statutul naţional britanic (de peste mări).

Sub presiunea parlamentarilor americani şi britanici din partea partidelor aflate la guvernare şi din opoziţie, premierul Boris Johnson a interzis, până la sfârşitul anului 2020, companiei chineze de telecomunicaţii Huawei să mai participe la construirea infrastructurii 5G din Marea Britanie şi a promis să elimine toate componentele Huawei existente până în 2027.