Marea Britanie trimite o navă de luptă în Marea Neagră. Rusia nemulţumită

Nava HMS Echo a Marinei Regale britanice
Nava HMS Echo a Marinei Regale britanice (Wikipedia.org)

Marea Britanie a trimis o navă de luptă în Marea Neagră, măsură ce ar putea înfuria Rusia, în contextul în care NATO îşi continuă planurile de amplificare a activităţii militare în regiune.

Nava HMS Echo a Marinei Regale britanice a navigat duminică în Marea Neagră în cadrul unui exerciţiu de promovare a libertăţii de navigaţie, au declarat autorităţile. Nava, înarmată cu tunuri cu proiectile de calibru 20 mm şi mitraliere cu calibrul de 7,62 mm, are dreptul să rămână în Marea Neagră timp de 21 de zile, potrivit Tratatului de la Montreux. La începutul acestei luni, ţările NATO au convenit să intensifice activitatea şi amploarea exerciţiilor militare desfăşurate în Marea Neagră. Cinci nave NATO au participat la Sea Shield 2019, un exerciţiu maritim anual condus de România în Marea Neagră, ceea ce a condus la ampificarea tensiunilor cu Rusia, potrivit Express.co.uk.

Ca răspuns, Moscova a trimis o flotă de nave şi a desfăşurat propriul exerciţiu de pregătire în Marea Neagră.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Alexandr Gruşko, a avertizat că Moscova plănuieşte să amplifice forţele din Marea Neagră ca urmare a activităţii intense a alianţei militare vestice în regiune.

Gruşko a declarat în 19 aprilie agenţiei ruse de ştiri TASS: “Este de înţeles că ne-am consolidat forţele, deoarece infrastructurile NATO se apropie de malurile noastre”.

“Toate acţiunile noastre sunt în mod absolut adecvate şi proporţionale cu cerinţele reale ale apărării şi securităţii”.

El a adăugat: “Vom răspunde tuturor acestor acţiuni aşa cum considerăm, pentru a ne proteja interesele în domeniul apărării şi securităţii. Acest lucru va fi făcut. Nu este nicio îndoială în această privinţă”.

Referindu-se la Flota rusească din Marea Neagră, Gruşko a susţinut: “În general, nu s-a schimbat nimic. Flota din Marea Neagră a fost în zonă în ultimii 200 de ani, inclusiv în perioada în care Crimeea era a Ucrainei. Flota include nave, atât de suprafaţă cât şi submarine, marinari, apărare de coastă şi o componentă aeriană foarte puternică”.

“În acest sens, calitatea prezenţei noastre militare în Marea Neagră nu s-a schimbat deloc”, a mai susţinut Gruşko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe